Reklama

Reklama

Deska do krojenia

Jak usunąć z kawałka drewna zabrudzenia i nie dopuścić, by powracały? Mamy sprawdzony sposób.

Mycie płynem

Reklama

Drewnianą deskę do krojenia chleba powinno się regularnie odświeżać, by nie dopuścić do powstania czarnego nalotu, który świadczy o obecności pleśni. Dlatego raz w tygodniu powinno się ją umyć pod bieżącą wodą szorstkim zmywakiem z płynem do mycia naczyń i dokładnie wysuszyć.

Przygotowanie

Gdy deska schnie, skompletujmy składniki do jej odświeżenia: cytrynę, 1/4 szklanki gruboziarnistej soli, odrobinę octu oraz roztwór z sody oczyszczonej i ciepłej wody: 1 łyżeczka na pół litra. Roztwór wlewamy do spryskiwacza i spryskujemy deskę z obu stron. Opłukujemy w ciepłej wodzie.

Odświeżanie

Sok z cytryny wyciskamy na deskę i posypujemy ją grubo solą. Skórki z owocu nie wyrzucamy, bo nią szorujemy powierzchnię deski aż do rozpuszczenia soli. Deskę opłukujemy ciepłą wodą. Na koniec powierzchnię skrapiamy octem i wycieramy do sucha.

Ważne!

Jeśli deska ściemniała, można ją przetrzeć drobnoziarnistym papierem ściernym. Jeśli zapleśniała, nie odświeżajmy jej! Taka nadaje się tylko do wyrzucenia!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje