Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czy owoc już dojrzał

Czasem trudno ocenić, czy owoc nadaje się już do spożycia. Są łatwe sposoby, by to rozpoznać.

Awokado 

Reklama

Delikatnie podważ szypułkę. Jeśli miąższ pod nią jest zielony, oznacza że owoc jest dobry. A gdy brązowy - zaczyna gnić. Najlepsze jest awokado twardawe, może poleżeć w domu 1-2 dni. 

Ananas 

Zanim go rozkroisz, oceń jego liście - jeżeli stawiają lekki opór podczas wyrywania, to znak, że owoc jest idealny do spożycia. Zbyt łatwe ich wyrwanie, plus miękka skórka, informują, że ananas jest już przejrzały. 

Melon 

Na skórce nie może być śladów pleśni, ciemniejszych i większych plam czy pęknięć. Owoc powinien być też cięższy niż mogłoby się to wydawać na podstawie oceny jego wyglądu. 

Persymona 

Ciemne plamki na skórce oraz suche liście na wierzchołku świadczą o tym, że owoc jest przejrzały i niesmaczny. Skórka zdrowego owocu powinna być gładka i błyszcząca.

Mango 

Niedojrzały owoc jest twardy, a jego skórka jest w większości zielona. Nie nadaje się do jedzenia, bo jest kwaśne. Dojrzałe mango ma skórkę czerwono-pomarańczową i intensywnie pachnie owocowo. 

Granat 

Świeży owoc jest jędrny i ciężki. Ma gładką, twardą i lekko błyszczącą skórkę. Po opukaniu wydaje metaliczny dźwięk. Nie kupuj owoców z brązowymi plamami, bo to znak, że zaczynają gnić.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje