Reklama

Reklama

Cebula – wykorzystaj cudowne właściwości

Poprawia smak i aromat wielu potraw. Jednak to nie wszystkie jej zalety. Sok z cebuli może zastąpić detergent, odplamiacz i złagodzić swędzenie skóry.

Wypoleruje metal

Pokrój drobno pół cebuli, zawiń ją w szmatkę i pocieraj metalowy przedmiot. Gdy czyszczona powierzchnia odzyska blask, wytrzyj ją do sucha miękką ściereczką. Sokiem z cebuli możesz także czyścić złotą biżuterię. Zetrzyj warzywo na drobnej tarce lub zmiksuj, aby uniknąć łez. Wyciśnij sok przez gazę i zanurz w nim złote łańcuszki oraz pierścionki. Pozostaw na kilka minut, a potem opłucz.

Wyczyści grill

Reklama

 Jeśli grillujesz bez tacki, po pikniku czeka Cię przykry obowiązek czyszczenia rusztu. Wykorzystaj do tego celu cebulę. Przekrój ją na pół, nabij na widelec i pocieraj jeszcze ciepłe (ale nie gorące) pręty rusztu. Gdy osad zniknie, wytrzyj pręty szmatką lub papierowym ręcznikiem. W ten sam sposób usuniesz przypalone resztki jedzenia, które przywarły do patelni. Po oczyszczeniu cebulą, umyj patelnię w wodzie z płynem do zmywania.

Usunie rdzę

 Sok z cebuli świetnie poradzi sobie z plamami rdzy, np. na ściankach blach do pieczenia i innych metalowych przedmiotach. Posyp połówkę cebuli cukrem pudrem, a następnie potrzyj rdzawe plamy. Gdy znikną, umyj czyszczony przedmiot i wytrzyj go do sucha.

Złagodzi ból

 Jeśli użądli Cię pszczoła, osa lub komar, potrzyj miejsce ukłucia kawałkiem cebuli, a ból i swędzenie znikną. Pamiętaj, aby po użądleniu przez pszczołę wcześniej wyjąć żądło. Sok z surowej cebuli łagodzi też pieczenie po oparzeniu, np. słonecznym.

Rozjaśni plamy

Ślady sadzy i potu znikną z tkaniny, gdy posmarujesz je sokiem z cebuli, a potem upierzesz w pralce. Sok z cebuli rozjaśni też tzw. starcze plamy na dłoniach. Wyciśnij go z 1/2 cebuli, wymieszaj z łyżką octu jabłkowego i codziennie przez miesiąc smaruj przebarwienia.

Jedz regularnie

Cebula to bogactwo witamin i minerałów. Sięgaj po nią codziennie, a unikniesz wielu chorób.   

Zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi dobrego (HDL).

Zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów, m.in. piersi. Szczególnie cenna jest czerwona cebula, ponieważ zawiera bardzo dużo kwercetyny i antocyjanów, które ograniczają wzrost i rozwój komórek rakowych.

Surowa lub duszona pomaga pozbyć się zaparć. Skuteczny jest też wywar z cebuli.

Okłady z rozgotowanej cebuli przyspieszają gojenie się wrzodów, czyraków i zmian trądzikowych.

Systematyczne jedzenie surowej cebuli obniża poziom cukru we krwi.

Jaką cebulę wybrać

Żółta to najpopularniejsza cebula w naszej kuchni. Ma ostry smak i chętniej jadamy ją po usmażeniu lub uduszeniu niż na surowo.

Biała, zwana również czosnkową, świetnie komponuje się z sosami. Smaczna jest też smażona. Nie wywołuje wzdęć tak jak żółta, można bez obaw jeść ją na surowo.

Czerwona jest słodsza i mniej pikantna od żółtej. Doskonała do sałatek i na kanapki.

Cukrowa, delikatna, soczysta i słodka, najchętniej jedzona jest na surowo. Oczywiście można ją też smażyć, dusić, piec i marynować.

Szalotka to mała podłużna cebulka często wykorzystywana w kuchni francuskiej, głównie do sosów na bazie czerwonego wina.

Dymkę, czyli młodą cebulkę ze szczypiorem, najlepiej jeść surową, duszoną lub marynowaną. Smażona gorzknieje.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje