Reklama

Awaria lodówki - jak przechowywać żywność

​Wynieś produkty na balkon, ale dodatkowo zabezpiecz je przed zepsuciem.

Zasyp solą

Jest doskonałym konserwantem i niewiele kosztuje. Możesz przechować w niej jajka. Włóż je do garnka lub miski i zasyp solą tak, aby nie wystawały. Postaw naczynie w chłodnym, ciemnym miejscu. W takich warunkach jajka zachowają świeżość nawet przez miesiąc. Sól zabezpieczy przed zepsuciem również wędlinę i surowe mięso. Zasyp je w osobnych naczyniach i postaw w najchłodniejszym miejscu w domu. Zarówno wędlina, jak i mięso na pewno nie zepsują się przez 2-3 dni. 

Zawiń w liście

Reklama

Narwij liści pokrzywy (rośnie do późnej jesieni), rozłóż na ściereczce skropionej octem spirytusowym i zawiń mięso lub wędliny. W liściach pokrzyw przez kilka dni przechowasz również sery i twarogi. Pamiętaj, aby co dwa dni wymieniać rośliny na świeże. Podobne właściwości ma szałwia. Jeśli uprawiasz ją w doniczce, możesz użyć jej liści zamiast pokrzywy. Latem doskonałe do tego celu są także liście chrzanu. Jesienią i zimą uchronisz wędliny i mięso przed zepsuciem, posypując je startym korzeniem tej rośliny i zawijając w ściereczkę skropioną octem. 

Włóż do solanki

Masło przez kilkanaście godzin nie zjełczeje nawet w temperaturze pokojowej. Jeśli musisz przechować je dłużej, zagotuj wodę, wsyp do niej sól (łyżka na szklankę), a potem dobrze ostudź (np. na balkonie). Przełóż masło do głębokiej miseczki (najlepiej ciemnej, nieprzezroczystej), zalej zimną solanką i przykryj talerzykiem. Postaw w chłodnym, ciemnym miejscu.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy