Reklama

Reklama

Aromatyczna kawa: Jaki gatunek ziaren wybrać?

Czy wiecie, że istnieje ponad 100 gatunków roślin, z której pozyskiwane są ziarna do zaparzania kawy? Każdy z nich charakteryzuje się innym smakiem i aromatem. W Polsce najpopularniejszymi rodzajami ziaren są Arabica i Robusta. Jak wybrać najlepszą odmianę?

Kawa Arabica

Arabica to najczęściej wybierany gatunek kawy na świecie. Ziarna pozyskuje się z wyjątkowo wymagających upraw na terenie Afryki i Ameryki Południowej. Krzewy rosną na żyznych zboczach gór. Aby wydały plony, potrzebują odpowiedniego nasłonecznienia i nawodnienia. Hodowcy krzewów kawowca muszą chronić rośliny przed częstymi atakami insektów.

Reklama

Co wyróżnia ziarna najpopularniejszego gatunku kawy? Przede wszystkim ich charakterystyczny kształt przypominający literę "S": są płaskie, lekko podłużne, a pośrodku mają niewielkie pęknięcie. Arabica ma bardzo intensywny i jednocześnie delikatny smak. To właśnie jej aromat zachwycił większość kawoszy. Przygotowany z ziaren napój nie jest mocno pobudzający, ponieważ Arabica zawiera 1-1,5 proc. kofeiny.

Kawa Robusta

Inaczej sprawy się mają w przypadku Robusty. Jej ziarna zawierają aż 2,7 proc. kofeiny, a zaparzona z nich kawa jest niezwykle pobudzająca. Robusta nie jest tak popularna, jak Arabica i nieczęsto można natrafić w sklepie na opakowanie ziaren złożonych wyłącznie z tego gatunku. Zazwyczaj jest częścią mieszanek kawowych, ponieważ jej smak jest dosyć cierpki. Ziarna Robusty są bardziej okrągłe i mniejsze niż ziarna Arabiki.

Robusta wywodzi się z Afryki, choć uprawiana jest w różnych rejonach świata. Nie jest wymagająca, a jej krzewy zlokalizowane są zazwyczaj na niższych wysokościach wzgórz. Gatunek jest również bardziej odporny na wszelkie choroby i działanie szkodników.

Który gatunek kawy wybrać?

Robusta jest znacznie tańsza niż Arabica. Jeśli pokierujecie się niższą ceną, musicie zrezygnować z delikatnego smaku, który oferują ziarna najpopularniejszego gatunku kawy na świecie. Arabica zawiera 60 proc. więcej lipidów i dwukrotnie więcej cukru, co wpływa na jej aromat. Powinniście po nią sięgać, gdy liczy się dla was przede wszystkim smak.

Robusta będzie świetnym wyborem dla osób, które oczekują od kawy pobudzenia. Jej ziarna sprawdzą się przy zaparzaniu espresso - wówczas napój nabiera wyrazistego smaku i gwarantuje szybki wzrost energii.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: Kawa | arabica | robusta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje