Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

9 nietypowych zastosowań mikrofalówki

Zapewne używasz jej do szybkiego podgrzewania potraw albo do rozmrażania. Ale może być również użyteczna w wielu innych sytuacjach.

Najnowsze badania potwierdziły, że potrawy z mikrofalówki są zdrowe. Możesz więc wykorzystywać ją w domu do przyrządzania posiłków oraz do innych celów.

1. Suszenie grzybów, grzanek i ziół

Reklama

 Pokrój je, umieść na talerzyku i podgrzewaj przez 2 minuty. Jeśli żywność nie  jest jeszcze sucha, proces powtórz. Odczekaj minutę, zanim je wyjmiesz.

2. Zdejmowanie skórek

Jeśli chcesz obrać pomidory, migdały albo orzechy laskowe, włóż je na minutę do mikrofalówki (migdały i orzechy przedtem polej gorącą wodą). Usunięcie skórki stanie się wówczas o wiele łatwiejsze.

3. Wzmacnianie aromatu

  Przyprawy były długo w otwartym opakowaniu, więc zwietrzały i straciły zapach? Wysyp je do szklanego pojemnika lub na papierowe ręczniki i podgrzej przez 30-45 sekund na pełną moc.

4. Odświeżanie pieczywa

  Owiń czerstwy bochenek delikatnie namoczonym ręcznikiem papierowym lub posmaruj mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka. Umieść na minutę w mikrofalówce ustawionej na pełną moc. Zabieg sprawi, że chleb znów będzie smaczny.

5. Wyciskanie soku

Gdy zamierzasz to zrobić, przedtem włóż pomarańcze, cytryny, grejpfruty lub limonki na 30 sekund do kuchenki nastawionej na 100 procent mocy. Nie tylko łatwiej je wyciśniesz, ale soku będzie więcej. Ponadto z tak ogrzanej pomarańczy bez trudu usuniesz białą skórkę. 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje