Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

7 sposobów, aby łatwiej robić przetwory

Ich przygotowanie zajmuje dość dużo czasu i cierpliwości. Na szczęście masz do dyspozycji coraz więcej urządzeń i metod, które cię wspomogą.

Dzięki nim zrobisz przetwory szybciej i bez wysiłku. Skorzystaj więc z naszych pomysłów.

Pomiar temperatury

Reklama

Zapewne przyda Ci się wtedy termometr ze szpikulcem ze stali nierdzewnej do kontroli temperatury np. pieczenia z czujką termiczną. Może pozostać w piekarniku przez czas pieczenia. Albo wykorzystaj termometr winiarski lub piwowarski umieszczony w etui podobnym do długopisu. Ma uchwyt, za który go zaczepisz i zanurzysz np. w balonie do wina. 

Garnki do wekowania

Ułatwiają pasteryzację kompotów, dżemów, konfitur, mieszanek owocowych i warzywnych, grzybów, pasztetów, dań gotowych. Można też w nich zagotować owoce, warzywa i utrzymać ich temperaturę, aby je wysterylizować. Mają hermetyczną przykrywkę, wyjmowany ruszt pod szkło, dużą pojemność, obudowę ze stali nierdzewnej i pokrętło, którym ustawia się temperaturę i czas. Sygnał dźwiękowy informuje o osiągnięciu pożądanego ciepła, a kranik z boku umożliwia odpływ wody.

Uchwyty do słoików

Bezpiecznie wyjmiesz nimi gorące słoiki różnych rozmiarów z garnka do zagotowania i je przeniesiesz. Zaciskają się i zapobiegają ich wyślizgnięciu. Są przydatne do słojów z zakrętkami i z klipsem. Zostały wykonane z wytrzymałego plastiku lub nierdzewnego metalu z antypoślizgową gumą. 


Dowiedz się więcej na temat: przetwory | sposoby | domowe przetwory

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje