Przejdź na stronę główną Interia.pl

5 sposobów na przypalony garnek

Wypróbuj domowe triki!

Ważne! Bez względu na to, jak duża jest powierzchnia przypalenia i jak gruba warstwa jedzenia, które przywarło - nie używajmy noża do zeskrobywania!

Ocet

Reklama

Do garnka wlewamy ocet spirytusowy tak, by zakryć przypalenie. Gotujemy pół godziny, studzimy, wylewamy. Garnek płuczemy czystą wodą. Uwaga! Nie czyścimy tak naczyń emaliowanych!

Sól


Przypalenia zasypujemy ok. półcentymetrową warstwą soli. Odstawiamy. Po 6 godzinach myjemy do czysta i osuszamy.

Ryż


Czasochłonne, ale skuteczne jest gotowanie ryżu. Robimy to do chwili, aż spalenizna zejdzie, dolewając wody, gdy wyparuje.

Proszek do prania


Emaliowane garnki doczyścimy, jeśli zamiast octu użyjemy proszku do prania. Do gotującej się wody dajemy 2 łyżki. Gotujemy do 20 minut. Garnek płuczemy.

Soda


Z octu i sody oczyszczonej robimy papkę, którą nakładamy na przypalenia. Gdy wyschnie, zmywamy razem ze spalenizną.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje