Reklama

Żywność wysokoprzetworzona

Czym jest żywność wysokoprzetworzona i dlaczego należy jej unikać?

Czym właściwie jest żywność wysokoprzetworzona?

To ta, która jest poddana obróbce przemysłowej. Nie wytworzymy jej w domu czy na stołówce. Są to produkty gotowe do zjedzenia, np. sosy obiadowe, które wystarczy podgrzać czy zupa w proszku, którą po prostu zalewamy wrzątkiem. To również słodycze i zamrożone gotowe dania obiadowe. Do tego typu żywności często dodawane są konserwanty, polepszacze smaku, substancje słodzące itd. Dzięki nim jedzenie lepiej wygląda, mocniej smakuje, a także intensywniej pachnie. Ma też dłuższy termin przydatności do spożycia.

Reklama

Dlaczego takie produkty mogą być niebezpieczne dla zdrowia?

Im dłuższa droga żywności z polana stół, tym mniej końcowy produkt ma wspólnego z naturalnym. Ma z pewnością niższą wartość odżywczą niż wyjściowa, a przy tym mnóstwo dodatkowych substancji, których wpływ na organizm ludzki jest dziś mniej lub bardziej znany. Powszechnym dodatkiem do takich produktów jest syrop glukozowo-fruktozowy. Wiele badań dowiodło, że ma on bardzo niekorzystne działanie, gdyż przyczynia się m.in. do produkcji "złego" cholesterolu oraz prowadzi do insulinooporności (obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny). Żywność wysokoprzetworzona zawiera często także nadmiar soli, co zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego i niektórych nowotworów (np. żołądka). Glutaminian sodu, który stosowany jest jako wzmacniacz smaku i zapachu, może z kolei powodować bóle i zawroty głowy, a nawet wymioty. Warto uważać także na tłuszcze trans, występujące w utwardzanych olejach roślinnych, a więc przede wszystkim w słodyczach, ciastkach, przekąskach, a także daniach typu fast-food. Podwyższają one stężenie "złego" cholesterolu LDL, a obniżają poziom "dobrego" HDL. Zwiększają też znacznie ryzyko wystąpienia cukrzycy typu.

Czy w takim razie trzeba taką żywność wyeliminować z diety?

Tak byłoby najlepiej. Jednak dla wielu osób to raczej niewykonalne. Przede wszystkim warto zapamiętać, że zrównoważona dieta oparta jest tylko na naturalnych składnikach i z nich należy głównie komponować posiłki. Zawsze powinniśmy czytać etykiety. Im mniej rozumiemy ze składu produktu, tym szerszym łukiem powinniśmy go omijać.

43/2016 Tele Tydzień

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy