Reklama

Znów stan zapalny? Ugaś go dietą!

Nie wszystkich chorób da się uniknąć, ale warto robić wszystko, żeby im zapobiec. Czasem wystarczy wprowadzić pewne zmiany do jadłospisu.

Gorączka, powiększone węzły chłonne albo obrzęk wybranej części ciała, to nic innego jak sygnał, że układ odpornościowy walczy o odzyskanie zdrowia. Gdy powtarza się to zbyt często, nie ma mowy o regeneracji. Zapalenie staje się przewlekłe, niemal bezobjawowo niszcząc cały organizm.

Wykryj zagrożenie

Zaniepokoić cię powinny powracające infekcje, apatia, wzdęcia oraz zmęczenie, które nie mija mimo odpoczynku. 

Podejrzenie potwierdzić mogą dwa proste badania krwi: OB (opad Biernackiego) i  CRP (białko C-reaktywne).

Jeżeli na wyniku zobaczysz, że stężenie badanych białek jest podwyższone, nie zwlekaj, tylko natychmiast zacznij działać. Taki wynik badań wskazuje bowiem na to, że w organizmie toczy się stan zapalny. A ten po przeistoczeniu się w stan chroniczny może doprowadzić do rozwinięcia się poważnych chorób: zespołu Alzheimera, Parkinsona, autoimmunologicznych (Hashimoto), a nawet nowotworów.

Reklama

Ważne składniki

Jedz mądrze

W twoim menu powinny pojawiać się warzywa strączkowe. Obecny w nich kwas fitowy "gasi" stany zapalne.

Ważne są węglowodany złożone - grube kasze i niełuskany ryż, które są antyutleniaczami.

Jak najczęściej jedz świeże owoce. Pamiętaj zwłaszcza o ananasie, ze względu na silnie przeciwzapalny enzym: bromelainę.

Pożądane są też orzechy, bataty, warzywa kapustne, zwłaszcza brokuły, brukselka oraz morskie ryby. Każdy twój posiłek powinien zawierać przynajmniej jeden przeciwzapalny składnik.

Kuracja kurkumą

Złote mleko

Przy objawach przewlekłego zapalenia regenerację organizmu warto rozpocząć od kuracji kurkumą. Obecna w tej przyprawie kurkumina ma udowodnione działanie przeciwzapalne. Jak ją przyjmować? Prócz dodawania jej do potraw, warto przygotować rozgrzewający koktajl.

Potrzebne będą: 1/4 szklanki  kurkumy,  1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki mleka (może być roślinne, np. owsiane). 

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i zagotuj. Pamiętaj, by do mieszania używać wyłącznie drewnianej łyżki.

Uzdrawiającą miksturę pij, kiedy tylko ostygnie, przynajmniej raz dziennie szklankę. 

Możesz dodać do płynu szczyptę imbiru, który też ma właściwości przeciwzapalne.

To wykreśl!

Jedzenie, które działa prozapalnie

Omijaj z dala tłuszcze trans. Są w produktach typu fast food i frytkach.

Unikaj żywności wysoko przetworzonej, konserwowanej i wędlin.

Ogranicz desery z wysoką zawartością cukru i gazowane napoje. ●Niebezpieczne są też utwardzone oleje palmowy i słonecznikowy.

Takie menu posłuży zdrowiu

Śniadanie

Dzień najlepiej rozpocząć od owsianki (lub jaglanki) na wodzie lub roślinnym mleku z jagodami goji. Owoce dodaj pod koniec gotowania. Pamiętaj o kurkumie i szczypcie imbiru.

Obiad

Staraj się nie pomijać zup - działają one przeciwzapalnie. Idealna jest pomidorowa: do litra warzywnego wywaru dodaj umyte i przeciśnięte przez sitko pomidory (5-6 sztuk). Dla podkreślenia smaku, do gotującej się na wolnym ogniu zupy dolej szklankę soku pomidorowego. Pod koniec możesz też wcisnąć ząbek czosnku i dodać oregano.

Zupę tuż przed podaniem posyp prażonymi pestkami dyni - to silny antyutleniacz.

Kolacja

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj krótko na parze, posyp garścią posiekanych orzechów lub zjedz z duszoną rybą. Możesz też przygotować batata z piekarnika; umyj, pokrój go na kawałki i piecz w 180°C ok. 30 min.

MONIKA CIEŚLIK

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy