Reklama

Reklama

​Złudzenie Delboeufa, czyli jak talerzem oszukać żołądek

Restauratorzy od dawna wykorzystują to zjawisko, by porcje wydawały się większe niż są w rzeczywistości. Osoby stosujące diety odchudzające również mogą sięgnąć po ten prosty i skuteczny trik.

Na pewno wiele razy słyszeliście, że "jemy oczyma". Zazwyczaj chodzi o to, że chętniej sięgamy po apetyczne i ładnie podane potrawy. Aranżacja dania na talerzu, jego kolorystyka, a także estetyka otoczenia mają niebagatelny wpływ na nasz apetyt. Inne popularne sformułowanie: "ślinka cieknie na sam widok" - dobrze oddaje naturę tego mechanizmu. Mózg przetwarza informacje pozyskane przez zmysł wzroku i układ pokarmowy reaguje zanim pierwszy kęs dotknie naszego podniebienia.

Reklama

 

Mały talerz z wąską obwódką

Ale zmysł wzroku łatwo jest oszukać. Jedną z iluzji optycznych, które wpływają na to jak i ile jemy jest tzw. Złudzenie Delboeufa. Zjawisko zostało opisane już w 1865 roku, ale jego wykorzystanie podczas odchudzana to dość świeży pomysł.

Złudzenie polega na tym, że jeśli dwa identyczne okręgi wpiszemy w inne okręgi o zróżnicowanej wielkości, to będzie nam się wydawało, że identyczne okręgi różnią się wielkością. Ten wpisany w okrąg o większej średnicy będzie się wydawał mniejszy.

Co z tego wynika dla odchudzających się? Wielkość, rodzaj talerza, a także ułożenie talerzy na sobie, mają wpływ na to jak postrzegamy swoją porcję i ile sobie nałożymy.

Przykłady? Wystarczy, że talerzyk z kawałkiem szarlotki ustawimy na dużym talerzu, a ciastko będzie natychmiast wydawało się mniejsze.

Ta sama porcja nałożona na talerz z wąskim rondem będzie się wydawała znacznie większa, niż gdyby umieścić ją na talerzu z rondem szerokim. W konsekwencji na duży talerz z szerokim rondem nałożymy sobie znacznie większą porcję niż na mniejszy talerzyk z wąską obwódką.

Paradoksalnie porcja, która tylko wygląda na mniejszą może rzeczywiście okazać się mniej sycąca. Nasz mózg już otrzymał informację (za pośrednictwem zmysłu wzroku), że dostaliśmy "za mało".

Również talerze ustawione na stole czy obrusie o podobnym kolorze zachęcają do nakładania sobie większych porcji. Osoby na diecie ułatwia sobie życie jeśli zadbają o kontrast miedzy kolorem obrusa i talerza.

Wpływ złudzenia Delboeufa na to jak jemy został zbadany przez naukowców Koerta Van Ittersuma i Briana Wansinka.

Szklanka do połowy pełna

To nie jedyna iluzja, z którą spotykamy się podczas spożywania posiłków. Wysokie i wąskie szklaneczki dają wrażenie, że płynu jest więcej, niż gdybyśmy tę samą ilość umieścili w niskiej szerokiej szklance.

Inne sposoby, by oszukać mózg i mniej kalorii "sprzedać" mu jako więcej? Użyj kolorów. Nasz mózg spodziewa się, że pokarmy w kolorze czerwonym będą zawierały więcej cukru (jak dojrzałe owoce). Masz ochotę na słodkie? Użyj naturalnych barwników, by zasugerować organizmowi, że dostaje swoją porcję cukru.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje