Reklama

Reklama

Zielona herbata: Dlaczego chętnie po nią sięgamy?

Zielona herbata uchodzi za napar, który ma właściwości lecznicze. Pochodzi z Chin i w medycynie chińskiej była wykorzystywana jako środek wspomagający przepływ krwi. Do tego nie tylko pomaga poprawić wygląd skóry, ale także pozytywnie wpływa na pamięć. Jakie jeszcze właściwości ma zielona herbata i dlaczego warto ją pić?

Jak działa zielona herbata?

Zielona herbata zawiera takie witaminy jak C, B, E i K. Do tego można wyróżnić garbniki, katechiny i polifenole i cynk, potas, mangan, magnez i fluor. Dodatkowo w zielonej herbacie zawarta jest kofeina. 

Reklama

Uznaje się, że zielona herbata ma wiele właściwości leczniczych. Przede wszystkim pozytywnie wpływa na cerę tłustą oraz mieszaną, poprawia wygląd skóry i opóźnia proces jej starzenia. Ma także wpływ na serce, minimalizuje ryzyko zawału, zakrzepicy oraz udaru, a także obniża ciśnienie. Ponadto zielona herbata zapobiega miażdżycy, próchnicy zębów oraz ogranicza powstawanie płytki nazębnej. 

Zielona herbata ponadto wykazuje właściwości pozytywnie wpływające na pamięć, co może ochraniać przed starczą demencją. Do tego jest skuteczna w walce ze zrzuceniem zbędnych kilogramów, a także jest w stanie obniżyć poziom glukozy we krwi. Oprócz tego ułatwia trawienie oraz eliminuje uczucie "pełnego żołądka". Zielona herbata może chronić przed rozwojem nowotworów. 

Zielona herbata znalazła zastosowanie w kosmetyce. Sprawdza się w produktach, które mają działanie przeciwstarzeniowe. Wszystko to przez zawartość substancji przeciwrodnikowych. Do tego zielona herbata ma właściwości, które usuwają zaczerwieniana skóry, intensywnie ją nawilżają oraz poprawiają jej elastyczność i napięcie. 

Czy każdy może pić zieloną herbatę?

Powszechnie uważa się, że zielona herbata jest bezpieczna i nie wykazuje właściwości toksycznych, dlatego też nie wiąże się ze skutkami ubocznymi. 

Warto jednak zwrócić uwagę na zawartą w niej kofeinę, która nie powinna być spożywana w nadmiernych ilościach. Może to prowadzić do bezsenności, nerwowości, drażliwości oraz tachykardii.

Jak zaparzać zieloną herbatę?

Zbyt długie parzenie zielonej herbaty może prowadzić do tego, że napar będzie gorzki. Zaleca się, by robić to przez maksymalnie 1,5 minuty. Dodatkowo zielonej herbaty nie można zalewać wrzątkiem. Po zagotowaniu można odczekać kilka minut. Woda powinna mieć około 70˚C. 

Przez to, że zielona herbata zawiera kofeinę, nie powinna być spożywana na noc.       

Czytaj więcej:


Zioła, które wspomagają pracę wątroby

Bakłażan: Zdrowie w odcieniach oberżyny

Odkryli niezwykły trik na chudnięcie! Wystarczy zmienić jedną rzecz

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje