Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zielona dieta

Idealnie oczyści organizm.

Jest dziś hitem zdrowego odżywiania. Zielony detoks oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia odporność i usprawnia metabolizm. Każdego dnia w organizmie gromadzi się mnóstwo toksyn. Wdychamy je z powietrzem, przyjmujemy z pożywieniem, produkujemy je sami w stanach silnego napięcia i stresu. To właśnie one utrudniają prawidłowe działanie naszego organizmu. Toksyny spowalniają przemianę materii, sprzyjają tyciu, pogarszają pamięć i koncentrację, osłabiają odporność. Naukowcy twierdzą, że zwiększają ryzyko wielu chorób przewlekłych, np. cukrzycy. Dlatego kilka razy w roku trzeba oczyścić organizm i wzmocnić go porcją odpowiednich substancji, witamin i minerałów.

Reklama

Oprócz włączenia do codziennego menu zielonych warzyw i owoców, najpierw trzeba zrezygnować z wędlin oraz produktów wysoko przetworzonych (dań typu fast- -food) i słodyczy. Należy unikać alkoholu, mocnej kawy i herbaty. Jasne pieczywo zastąpić ciemnym. Przynajmniej dwa razy dziennie warto jeść chudy nabiał, w tym: mleczne napoje fermentowane, np. jogurt naturalny, kefir lub maślankę. Potem należy włączyć do diety zielone składniki: kiełki, jarmuż, sałatę, rukolę, roszponkę, szpinak oraz kiwi i jabłka. Najlepiej jedz je trzy razy dziennie.

Dlaczego tak ważne są zielone owoce i warzywa?

Jarmuż, szpinak oraz zielone sałaty zawierają dużo chlorofilu zwanego "zieloną krwią". Budową przypomina on ludzką hemoglobinę. Chlorofil ma właściwości silnie odkwaszające, oczyszczające i odtruwające. Ponadto poprawia transport tlenu w naczyniach krwionośnych, wspomaga odchudzanie, reguluje poziom cukru i ciśnienie tętnicze, wiąże toksyny, poprawia wygląd cery, usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Służy mieszkańcom dużych miast, ponieważ to oni są szczególnie narażeni na toksyny wdychane z zanieczyszczonym powietrzem.

Zielone warzywa, np. szpinak, dostarczą kwasu foliowego (wit. B9), niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego i krwionośnego.

Sałaty (rukola, roszponka, sałata rzymska czy lodowa) oprócz odtruwającego chlorofilu mają też sporo luteiny i zeaksantyny - silnych przeciwutleniaczy, które chronią i odżywiają siatkówkę oka. Dadzą nam także witaminy E i C, z grupy B (wzmocnią układ nerwowy), potas, żelazo, mangan i magnez. Sałaty poprawią trawienie, utrudnią przyswajanie tłuszczów i odkwaszą organizm.

Jarmuż - Zawiera sporo chlorofilu, oczyszcza i odtruwa organizm. Zielone liście przyrządza się jak szpinak. Na surowo nadają się do przygotowania oczyszczających koktajli.

Rukola, roszponka - Najlepiej łączyć kilka gatunków sałat, dodać do nich zioła, pomidory lub ogórki, paprykę, rzodkiewkę, cebulę, oliwki, sos winegret lub jogurtowy. Zalecana ilość na zielonym detoksie to 2-3 filiżanki sałaty dziennie.

Kiwi - Jest źródłem wit. C (wzmacnia odporność, wspomaga spalanie tłuszczów, ułatwia zrzucanie wagi). Owoc ma też sporo wody ułatwiającej odtruwanie organizmu. Zaleca się spożywanie 1-2 kiwi dziennie.

Jabłka - Na zielonym detoksie jedz 2 jabłka dziennie. Zawarte w nich pektyny działają jak miotła, oczyszczając jelita z toksyn. Pomagają też utrzymać cukier w ryzach, wiążą nadmiar cholesterolu.

Kiełki - To bogactwo składników mineralnych i witamin. Porcja kiełków rzodkiewki, brokułów, lucerny, soi i soczewicy dostarczy witamin z grupy B i potasu, który reguluje poziom wody w organizmie, zapobiega jej zatrzymywaniu, wspomagając detoks.

Seler naciowy - Warzywo to jest podstawowym składnikiem diet oczyszczających. Likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze.


Dowiedz się więcej na temat: detoks

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje