Reklama

Ze skórką czy bez?

Niektóre warzywa i owoce trzeba obrać, inne dużo korzystniej jest jeść ze skórką. Wiesz jakie?

Twarda, gruba, włochata skórka powinna zniechęcić nas do jej zjedzenia. Ale gdy jest gładka i cienka, często tuż pod nią kryje się najwięcej cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. 

Jabłko. Tuż pod skórką jabłka znajduje się najwięcej witamin: C, A, PP,  z grupy B (B1, B2, B3). A sama skórka zawiera kwas ursolowy, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu, obniża poziom cholesterolu oraz wpływa na poziom cukru.

Pomarańcza.  Pod twardą i grubą pomarańczową skórą znajduje się warstwa białej skórki. Nie usuwajmy jej, ponieważ to właśnie ona kryje cenne pektyny (wspomagają trawienie), dostarczy nam także witaminę C.

Reklama

Cukinia. Jej skórka jest pozornie twarda i niejadalna, ale w rzeczywistości dostarczy więcej wartościowej luteiny (zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej) niż sam jej miąższ.

Ziemniak. Skórka, chociaż niejadalna na surowo, zabezpiecza ziemniaki przed utratą składników odżywczych w trakcie gotowania, pieczenia. Obrane, a potem gotowane ziemniaki mają ok. 20 proc. mniej substancji odżywczych. Korzystniej jest dobrze je wyszorować przed obróbką termiczną i ewentualnie obrać tuż przed podaniem.

Ogórek. Miąższ ogórka  nie jest skarbnicą składników odżywczych, dostarczy nam sporo wody i soli mineralnych. Ale zawarte w skórce ogórka sterole pomogą obniżyć poziom złego cholesterolu. Dlatego starannie umyte ogórki lepiej jest jeść ze skórką.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy