Reklama

Reklama

Zdrowotna moc czarnej rzepy

To kuzynka popularnej różowej rzodkiewki. Mimo skromnego wyglądu jest źródłem zdrowia i urody.

W czasach prehistorycznych rzepie przypisywano nadprzyrodzoną moc. Jadali ją m.in. budowniczy piramidy Cheopsa w Egipcie, bo miała im dać nadludzkie siły. W Polsce znana jest od czasów piastowskich. W XIX wieku jej spożycie zmalało na rzecz popularnych wtedy ziemniaków, ale do dziś obecna jest w naszej kuchni, a nawet, można powiedzieć, przeżywa renesans.

Reklama

Lekkie dania

Podobnie jak czosnek, rzepa ma pikantny smak. Dzięki temu rewelacyjnie sprawdza się w sałatkach i surówkach z dodatkiem np. słodkich jabłek, które równoważą ostry smak warzywa. Przed dodaniem rzepy do sałatki należy ją drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać odrobinę soli, by puściła sok. 

Wiele atutów

Rzepa to przede wszystkim całe bogactwo cennych składników odżywczych. Jest źródłem potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Zawiera witaminy C, A i te z grupy B. Pomaga w łagodnych, ale przewlekłych chorobach nerek i pęcherza moczowego. A sok z rzepy przyjmowany codziennie działa wzmacniająco oraz łagodząco w reumatyzmie stawów i złośliwej anemii.

Pieczona 

Dwie rzepy umyj szczoteczką i na 10 minut wrzuć do osolonej, gotującej się wody. Potem je odcedź, osusz i ułóż na blasze. Piecz godzinę w 240ºC. W rondlu zagotuj półwytrawne wino, zredukuj je o połowę, dodaj sok z cytryny i jogurt grecki. Odparuj, aż sos stanie się gęsty. Dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny. Wyjęte z pieca rzepy polej sosem i piecz 10 minut. Ta przekąska jest wyśmienita sama i jako dodatek do mięs. 

Jak wykorzystać rzepę w domowej apteczce? 

Przy przeziębieniu przepuść rzepę przez sokowirówkę. Sok wymieszaj z cukrem (pół na pół ). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż zgęstnieje. Powstały syrop najlepiej dodawać po łyżce do 1/2 szklanki gorącego mleka.

Jeśli męczy cię suchy kaszel - obierz 30 dag rzepy, zetrzyj na tarce, zalej 3 szklankami wrzątku i odstaw na 20 minut. Gdy ostygnie, przecedź i pij jak herbatę, słodzoną miodem. Przy bólach gardła płucz je sokiem świeżo wyciśniętym z rzepy.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje