Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zdrowa fasola

​Danie to zawiera tiaminę - substancję o działaniu przeciwdepresyjnym. Pomaga także usunąć z organizmu cholesterol, ponieważ zawiera sporo rozpuszczalnego błonnika. Przygotowana pasta wystarczy na 2-3 dni.

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej w osolonej wodzie fasoli
  • 2 duże cebule
  • kwaśne jabłko
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia (kokosowy albo rzepakowy)

Drobno pokrój cebulę. Jabłko obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej trochę oleju razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Duś cebulę i jabłko do miękkości na rozgrzanym oleju. Następnie wyjmij listki i ziele angielskie. 

Reklama

Ugotowaną fasolę zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej cebulkę, jabłko, pieprz ziołowy, sos sojowy, majeranek. Zmiksuj wszystko. Jeśli pasta będzie za gęsta, dodaj trochę wody z gotowania fasoli. Posól według uznania, ale pamiętaj, że smaki muszą się przegryźć przez noc w lodówce - wtedy jest najsmaczniejsza. 

Zjadaj z ulubionym pieczywem, najlepiej razowym i kiszonym ogórkiem.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje