Reklama

Zbawienne odkwaszanie

To sposób odżywiania przywracający i utrzymujący właściwy odczyn pH organizmu. Służy zdrowiu i urodzie. Wystarczy kilka prostych zasad.

Włóż do ust papierek lakmusowy. Jeśli okaże się, że odczyn pH jest niższy niż 7,2, masz zakwaszony organizm.

Winna jest temu dieta obfita w produkty wysoko kwasotwórcze: mięso, cukier, białą mąkę i utwardzone tłuszcze. Nasz organizm wprawdzie sam reguluje poziom pH, ale potrzebuje do tego zasadowych minerałów: wapnia, sodu i potasu. Jeśli nie dostaje ich z pożywienia, zapas pobiera z tkanek. To prowadzi do niedoborów, a z czasem do chorób, m.in. osteoporozy, nadciśnienia, cukrzycy, nowotworów. Zakwaszenie szkodzi też urodzie - słabną włosy, paznokcie, skóra jest matowa. Ponadto czujemy się zmęczeni i nerwowi.

Reklama

Ratunkiem jest dieta. Należy jeść 70 proc. produktów zasadotwórczych i neutralnych oraz 30 proc. lekko i umiarkowanie kwasotwórczych. Ogranicz więc biały ryż, mąkę pszenną i jej pochodne, kawę, herbatę, mięso i wędliny.

Szczególnie szkodliwe są wieprzowina, sery żółte, cukier i produkty go zawierające, sól oraz sztuczne słodziki.

Żywność, która utrzymuje dobre pH

Produkty średnio kwasotwórcze: ryby, jaja, chleb żytni, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, orzeszki ziemne

Produkty lekko kwasotwórcze: twaróg, orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe, kasza gryczana, makaron sojowy, orzechy laskowe i orzechy nerkowca, otręby

Produkty neutralne: masło świeże, śmietana, serwatka, jogurt naturalny, kiszonki oleje roślinne

Produkty wysoko zasadotwórcze: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy), czarna rzodkiew, soki warzywne i owocowe - świeże i bez cukru, kiwi, arbuz, ananas, daktyle, figi, rodzynki

Produkty średnio zasadotwórcze:  buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak gotowany, banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, winogrona

Produkty lekko zasadotwórcze: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu, wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, śliwki, zielona herbata, oliwa, migdały, maślanka

Jak łączyć pokarmy

Jedz mięso maksymalnie 3 razy w tygodniu i łącz je z warzywami, nie ze zbożami.

Owoce jedz osobno - 3 godziny po lub przed posiłkiem.

Jedz posiłki jednodaniowe co 3 godziny.

Gotuj zupy wegetariańskie, a jeśli użyjesz mięsa, zrezygnuj z ziemniaków, kaszy czy fasoli.

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy