Reklama

Wiosenne oczyszczanie

Lubisz koktajle, zupy i świeże soki? Przeprowadzony z ich pomocą detoks potrafi zdziałać cuda.

Życie w pośpiechu, stresie, zimowa dieta - nic dziwnego, że na wiosnę czujesz zmęczenie, brakuje ci energii, częściej łapiesz infekcje, boli głowa, włosy wypadają. Dlatego pomyśl o wiosennym detoksie, który pomoże usunąć  z organizmu szkodliwe substancje, usprawni metabolizm, poprawi wygląd skóry, włosów i paznokci.      

Aby kuracja przyniosła oczekiwane rezultaty, trzeba się do niej przygotować. Najpierw wyeliminuj z codziennego menu alkohol, kawę, herbatę, a także produkty wysoko przetworzone, smażone i grillowane. Pij codziennie 1,5 l wody mineralnej i jedz przynajmniej 4 porcje warzyw (porcja to filiżanka pokrojonych warzyw) i jedną porcję owoców. Dobrze jest częściej jeść produkty pełnoziarniste (razowiec, ciemny ryż, makaron razowy). Pamiętaj też, aby raz dziennie wypić szklankę jogurtu, kefiru lub maślanki.

Reklama

Warto także codziennie jeść porcję kiszonej kapusty lub pić pół szklanki soku z kiszonej kapusty. Dwie szklanki naparów z zielonej herbaty, dziurawca lub czystka oczyszczą organizm. Po 7-14 dniach przygotowań, przeprowadź 3-4-dniową dietę oczyszczającą opartą na warzywnych zupach  i koktajlach. Waga pójdzie w dół i poczujesz spory przypływ energii.

Jarzynowa z groszkiem

Zupa wielowarzywna z selerem i groszkiem to idealna propozycja zupy dla nerwusów. Groszek da nam sporo witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, łagodzą objawy stresu i napięcia. Warzywa włóż do garnka, dodaj groszek, zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Dopraw przed podaniem i posyp obficie siekanym koperkiem.

Ogórkowa z kaszą jaglaną

Tę zupę zaleca się miłośnikom mięsa. Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze  i przeciwnowotworowe, reguluje pracę przewodu pokarmowego, wspomaga leczenie cukrzycy. Może być spożywana jako drugie śniadanie lub deser. Jest bogata w krzem, żelazo, magnez, cynk, witaminy z grupy B, także E, K, PP. Poprawi stan skóry, włosów i paznokci.

Zielona wiosenna

Tę oczyszczającą zupę zaleca się mieszkańcom dużych miast. Zielone warzywa zawierają sporo antyoksydantów wymiatających  z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Przygotujesz ją ze szklanki wcześniej ugotowanego bulionu warzywnego, szklanki liści rukoli, dwóch łyżek posiekanego estragonu i szczypiorku (mogą też być inne ulubione świeże zioła), łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i łyżki oliwy z oliwek. Wszystko zagotuj, a następnie zmiksuj. Możesz dodać do zupy dowolne zioła i łyżkę chudego, gęstego jogurtu. 

Koktajl z buraka

 Koktajl z buraka, marchewki, grejpfruta spożywany dwa razy dziennie pomoże lepiej nawodnić organizm. Taki koktajl to dodatkowa porcja błonnika, który wspomaga pracę jelit, pozwalając szybciej pozbyć się niestrawionych resztek pokarmowych. Jak go przygotować? Zmiksuj surowy burak, obraną i umytą marchew oraz grejpfrut obrany ze skórki. Dodaj pół szklanki wody, dopraw sokiem z cytryny, dodaj łyżkę posiekanego koperku. Wraz z grzanką z pieczywa pełnoziarnistego będzie świetną kolacją.

Koktajl grejpfrutowy

Duży grejpfrut obierz ze skóry, ale pozostaw białe błonki. Zmiksuj go blenderem, dodaj łyżkę zmielonego siemienia lnianego lub garść zmielonych orzechów i pół szklanki wody. Możesz dodać łyżeczkę miodu. Koktajl przyspieszy metabolizm i spalanie tłuszczu.

Z natki i soku z cytryny

Zmiksuj blenderem pęczek natki oraz małą obraną cytrynę, dodaj łyżeczkę miodu, trochę wody, wymieszaj. Pij szklankę koktajlu rano na czczo i popijaj go między posiłkami. Ten koktajl pomaga uporać się z uporczywymi zaparciami.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy