Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Warto wspomóc trawienie

Zbliża się Wigilia i biesiady przy świątecznym stole. Co zrobić, by nie dopadły nas przykre dolegliwości?

Gdy jemy więcej niż zwykle i sięgamy po kaloryczne potrawy, nasz układ trawienny jest nadmiernie obciążony. W efekcie mogą się pojawić zgaga, gazy, odbijanie się, wzdęcia czy bóle brzucha. Na szczęście są sposoby na to, żeby w święta, kiedy długo przesiadujemy przy suto zastawionych stołach, czuć się dobrze, móc spróbować wszystkich potraw, a potem wcale tego nie odchorować.

Trzeba wesprzeć układ pokarmowy

Reklama

Przyprawy przyspieszają trawienie, zapobiegają wzdęciom i powstawaniu gazów. Dodawaj do potraw sporo kminku, ostrej papryki, czarnego pieprzu i majeranku. Do dań mięsnych i słodkich - dorzuć imbir i cynamon, a do sałatek i ryb - świeże zioła. Nie pij podczas jedzenia - to rozrzedza soki żołądkowe i utrudnia trawienie. Powoduje też, że pochłaniamy więcej niż wtedy, gdy jemy "na sucho".

Pij pół godziny przed posiłkiem (to da złudzenie sytości), a potem pół godziny po nim. Najlepiej słabą herbatę - może być zielona albo ziołowa, np. mięta - pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, znoszą uczucie pełnego brzucha. 

Pomiędzy próbowaniem kolejnych potraw popijaj kompot z suszonych śliwek - to poprawi pracę jelit i usprawni trawienie. Unikaj alkoholu - bardzo obciąża wątrobę i spowalnia rozkład pokarmów - organizm skupia się na trawieniu trunku.

Przeciw odbijaniu i nudnościom

Dziurawiec znosi uczucie pełnego brzucha i zapobiega odbijaniu się. Łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku, odstaw na 15 minut do zaparzenia, a następnie wypij dobroczynną herbatkę. Po jedzeniu uciska cię w brzuchu? Pomoże pasta sojowa Miso, która przyspiesza trawienie i ruchy robaczkowe jelit. Rozpuść łyżeczkę pasty w szklance wrzątku. Wypij, kiedy przestygnie.

Napar z rumianku powstrzyma nudności. Łyżeczkę koszyczków zalej szklanką wrzątku, a po  25 minutach pij małymi łykami. Podobne działanie ma mleko migdałowe. Szklankę migdałów mocz przez 8 godzin w wodzie, potem odcedź. Zmiksuj na gładko z 4 szklankami wody źródlanej. Przecedź przez gazę albo bardzo gęste sito, a potem wypij.

Kiedy dopadną cię wzdęcia

Napar ze świeżej bazylii usunie uczucie pełnego brzucha. Zalej wrzątkiem 5-7 listków ziela i odstaw na 15 minut, potem wypij. Zapobiegniesz wzdęciom, jeśli po posiłku zjesz łyżkę nasion kminku wymieszaną z połową łyżki miodu albo łyżką otrąb. Napar z jałowca rozprawi się ze wzdęciami i usprawni pracę jelit. Szklanką zimnej wody zalej 7 jagód jałowca i zagotuj. Zestaw, a następnie przestudź. Pij, kiedy zaczniesz odczuwać dolegliwości.

Żeby zgaga tak nie paliła

Herbatka z korzenia imbiru lub kminu rzymskiego złagodzi pieczenie. Łyżeczkę świeżo startego imbiru albo kilka ziaren kminu zalej szklanką wrzątku. Odczekaj 10 minut, a następnie wypij.

Sok z kiszonej kapusty neutralizuje kwasy żołądkowe. Ma kwaśny smak, ale zasadowy odczyn płynu szybko łagodzi zgagę.

Kojąco zadziała napar z kwiatów lipy -  łyżeczkę zalej szklanką wrzątku, zaparz, a potem wypij. Nie należy pić mięty - co prawda ułatwia trawienie, ale pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a tym samym nasila zgagę.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje