Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tłuszcz: Fakty i mity

Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, inni wręcz odwrotnie – że jest nam niezbędny. Jaka jest prawda? Czy tłuszcz faktycznie jest zły?

Sięgamy po niego niemal codziennie. Tłuszcz to nie tylko masło na kanapce, ale też porcja ryby czy garść orzechów. Czy wszystko o nim wiemy?

Mit: Można z niego zrezygnować

Reklama

Nieprawda. Tłuszcz zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Organizm wykorzystuje go do budowy komórek i wytwarzania hormonów. Ponadto ułatwia wchłanianie niektórych składników pożywienia, np. witamin. Jego niedobór może spowodować wrażliwość na infekcje, zaburzenia pracy nerek czy bezpłodność. Rezygnując całkowicie z tłuszczu, narażasz się też na osłabienie, zmęczenie, obniżony nastrój, a nawet stany depresyjne.

Fakt: Powoduje choroby

Ale tylko jego nadmiar. Przyczynia się wówczas do nadwagi, ale też do wzrostu cholesterolu we krwi, a więc do miażdżycy i chorób serca. Lekarze uważają, że kobiety powinny spożywać ok. 100 g tłuszczu dziennie, a mężczyźni 120 g. Łyżka oleju to 18 g.

Fakt: Margaryna jest niezdrowa

Twarda, czyli w kostkach, może zawierać nawet do 56 proc. złych tłuszczów. W miękkiej, czyli kubkowej, jest ich do 20 proc. Miksy składające się z masła i margaryny zawierają od 2,4 do 14,8 proc. tłuszczów trans. Jeśli więc musisz kupować margaryny, to wybieraj te o jak najbardziej miękkiej konsystencji.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje