Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sok z buraka – naturalny lek na nadciśnienie

Buraki zawierają dużo azotanów, związków, które podnoszą stężenie tlenku azotu we krwi, poprawiając dystrybucję tlenu i uzupełniając jego niedobory w komórkach.

Rozkurczają naczynia krwionośne i ułatwiają przepływ krwi, dzięki czemu ciśnienie jest niższe, a ryzyko zakrzepów mniejsze.

Ale to nie jedyne korzyści, jakie daje nam spożywanie buraków, zwłaszcza surowych w postaci soku:
- działają krwiotwórczo - do diety powinny je wprowadzić osoby z anemią
- zwiększają odporność organizmu na przeziębienia, pomagają chronić się przed stanami zapalnymi
- wypłukują toksyny
- zapobiegają dolegliwościom gastrycznym, regulują wypróżnienia
- przeciwdziałają zmęczeniu i senności - to zasługa witamin z grupy B, które łagodzą napięcie, regulują rytm snu, ale też ułatwiają koncentrację, łagodzą migreny
- zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę - z tego względu zaleca się je paniom w okresie menopauzy.

Uwaga! Lubisz gotowane buraki? Gotuj je w skórce - stracą wtedy mniej witamin.

Jak przygotować sok

Reklama

Nie kupuj dużych buraków, bo mogą być włókniste i niesmaczne. Wybieraj małe lub średnie, takie, które po przekrojeniu będą gładkie i lśniące. 
Sok przygotuj w sokowirówce lub blenderze. Umyj i obierz buraki, pokrój na mniejsze kawałki. Gdy korzystasz z blendera - dolej nieco wody i zmiksuj buraki na koktajl. 
Jeśli nie masz sprzętu wysokoobrotowego, zetrzyj buraki na tarce. Potem odciśnij z nich sok np. przez gazę.
Sok jest mdły, dlatego warto doprawić go pieprzem, cytryną, ziołami (pietruszką, koperkiem). Można łączyć go z jabłkiem czy marchewką - zwłaszcza na początku kuracji.

Z jabłkiem

Przygotuj: 4 małe buraki, 2 jabłka, 1 łyż. soku z cytryny.
Buraczki obierz i pokrój. Jabłka pokrój i usuń gniazda nasienne. Wrzuć do wyciskarki. Dodaj cytrynę i szklankę wody.

Z marchewką

Przygotuj: 2 średnie podłużne buraki, 2 marchewki, 2 jabłka, pół łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki oliwy.
Warzywa umyj i obierz, z jabłek wytnij gniazda. Wyciśnij sok, dodaj cytrynę i oliwę. Sok wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Jabłka możesz zastąpić 2 łodygami selera naciowego i doprawić sok pieprzem.

Jak stosować

Wolno wypijać 120-250 ml soku dziennie. Kuracja może trwać maksymalnie 3 miesiące. Przed jej rozpoczęciem należy skonsultować się z lekarzem.  Soku powinny unikać osoby mające problem z nerkami, cierpiące na dolegliwości reumatyczne, dnę moczanową.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje