Przejdź na stronę główną Interia.pl

Słodkie życie? Tak. Ale bez cukru

Jeśli chcesz w zdrowiu doczekać późnej starości, to zapomnij o cukrze. Nie krzepi, jak zapewniała niegdyś słynna reklama. Wręcz przeciwnie!

Każdy w dzieciństwie słyszał, żeby nie jeść cukierków, bo psują zęby. Czy ktokolwiek posłuchał i nie jadł?!

Reklama

Zęby to nie wszystko. Cukier, zarówno buraczany, jak i ten niby zdrowszy, trzcinowy - powoduje dużo więcej chorób niż próchnica. Do tego perfidnie uzależnia! To dlatego zerwanie ze słodyczami jest takie trudne.

Gorzkie skutki słodkiej diety

Przede wszystkim nadmiar cukru destrukcyjnie wpływa na pracę trzustki. To organ, który produkuje rozkładającą cukier insulinę. Gdy musi jej produkować dużo, coraz więcej i więcej (bo skoro cukier uzależnia, im więcej jesz słodyczy, tym bardziej masz na nie ochotę!), a to w konsekwencji prowadzi do insulinoodporności i cukrzycy. Cukier, którego organizm nie jest w stanie spalić, magazynowany jest w wątrobie w formie glukozy. Nadmiar powraca do krwi jako kwasy tłuszczowe i zamieniany jest w tłuszcz. A ten odkłada się w ciele, spowija narządy wewnętrzne i pogarsza ich pracę...

Niszczy serce, powoduje zawały i nadciśnienie tętnicze. W żołądku pojawiają się wrzody, nerki przestają właściwie działać i nie odtruwają organizmu... Horror! A i to nie koniec. Cukier sprawia, że w organizmie powstają stany zapalne, które powodują pojawianie się komórek nowotworowych! Co gorsza, udowodniono już dawno temu, że cukier przyspiesza tworzenie się komórek rakowych, a także ułatwia im przenikanie do sąsiednich tkanek. Dlatego cukier należy definitywnie wykluczyć z jadłospisu osoby chorej na nowotwór.

To może nie heroina, ale...

Chociaż, jak pamiętamy ze szkoły podstawowej, glukoza odżywia mózg, to należy pamiętać, że nadmiar cukru... pogarsza pracę układu nerwowego. Jak to możliwe? Otóż dla właściwego przebiegu procesów myślowych konieczne są witaminy z grupy B, które syntetyzowane są w jelitach. A cukier niszczy mikroflorę jelit, co przekłada się na gorsze działanie układu nerwowego. Badania naukowców dowiodły, że już po miesiącu codziennego słodzenia spada zdolność koncentracji, zapamiętywania i kojarzenia faktów!

Nic dziwnego, że niektórzy dietetycy nazywają cukier "białą śmiercią" - a przecież to określenie dawniej było zarezerwowane dla heroiny! Zanim jednak poddasz się rozpaczy, wiedz, że są zdrowsze zamienniki cukru. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez kawki z ciachem, piecz je np. z ksylitolem, czyli cukrem brzozowym. Wyjdzie ci na zdrowie.

AGNIESZKA PACUŁA

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje