Przejdź na stronę główną Interia.pl

Rozgrzej się dietą

Każda pora roku ma swoje wymagania dietetyczne. Jesienią, gdy organizm bardziej jest narażony na infekcje wirusowe i bakteryjne, dieta powinna wzmacniać i rozgrzewać. Co zatem jeść, a czego unikać, aby jesienią nie chorować?

Dietetycy radzą jadać teraz ciepłe posiłki. Na śniadanie dobra jest np. jajecznica lub omlet. Uwaga, jesienią nie jest wskazana zupa mleczna. Mleko sprawia, że w organizmie wytwarza się śluz, który powoduje zaflegmienie, a tego należy unikać.

Reklama

Możesz natomiast zjeść kaszę jaglaną ugotowaną na wodzie. Ogranicz również twarogi i jogurty, a także produkty powstałe z białej mąki - ciastka, bułki, rogale i chleb. Jeśli przez cały dzień będziesz jeść kanapki, na pewno szybko zmarzniesz.

Zamiast czarnej herbaty i kawy, sięgnij po herbaty ziołowe np. z czarnego bzu, malin, lipy. Dodawaj do nich cynamon, imbir lub miód. Pij ciepłe kompoty z jabłek, śliwek, gruszek z goździkami, kardamonem, cynamonem i daktylami. Dieta powinna być K bogata w warzywa, najlepiej gotowane. Zwiększają one chłonność śluzówki jelita, przez co witaminy będą lepiej przyswajalne.

Dobra jest marchewka z groszkiem, buraczki, gotowany na parze kalafior lub brokuł. Raz w tygodniu jadaj kiszoną kapustę. Jeżeli wolisz surowe warzywa, wybieraj sezonowe, np. marchew, i dodawaj je do dania ciepłego. Unikaj teraz surowych zielonych ogórków, pomidorów i sałaty, bo wyziębiają organizm.

Zrezygnuj z cytrusów (czytaj poniżej). W diecie jesiennej konieczne są zdrowe tłuszcze. Dostarcza ich np. oliwa z oliwek. Zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo jednonienasyconych. Obniżają one poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zwiększają zawartość dobrego (HDL).

Uważaj na mięso (czytaj poniżej). Nie żałuj sobie teraz czosnku. Zawiera alliinę, związek przekształcany podczas miażdżenia lub przeżuwania w allicynę. Ta substancja wykazuje właściwości antybiotyczne. Charakterystyczny zapach czosnku zniwelujesz, żując świeżą gałązkę pietruszki. Pamiętaj też o pieprzu cayenne, chrzanie i musztardzie - te przyprawy znakomicie rozgrzewają organizm.

Cytrusy niekoniecznie
Właśnie teraz są najtańsze, ale z ich jedzeniem poczekajmy do wiosny. Cytrusy, hodowane przecież w ciepłych krajach, bardzo wychładzają organizm. Witaminę C znajdziesz np. w kiszonej kapuście.

Uważaj na mięso
Mocno zakwasza. a przy kwasicy w ciele, tracimy równowagę mineralną i spada odporność. Mięso zastąp cieciorką, soją, soczewicą, grochem i fasolą.

Mrożonki
Znakomicie zastępują teraz świeże warzywa. Są niskokaloryczne, lekkostrawne, dostarczają niezbędnych witamin. Mrożonki należy gotować możliwie krótko w małej ilości wody - najlepiej na parze, bez rozmrażania.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje