Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pyszne i zdrowe chłodniki

​Lekkie, pożywne, sycące, zachwycają smakiem, kolorem, a przede wszystkim są bardzo zdrowe. Zrobione zazwyczaj z surowych warzyw lub owoców, są potężną dawką składników mineralnych, witamin i antyoksydantów.

Chłodniki to niskokaloryczny posiłek obfitujący w błonnik, który działa w przewodzie pokarmowym niczym miotła, pomagająca oczyszczać organizm z toksyn. Błonnik pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości na dłużej, dlatego chłodniki są podstawą letnich diet odchudzających. Do tego chłodne zupy są banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczą świeże warzywa i blender. 

Reklama

Dania schłodzone są również polecane osobom z chorobami gardła, szczególnie przy powiększonych migdałkach. Jednak zbyt duża ilość zimnych produktów może prowadzić do wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby na diecie lekkostrawnej. Zbyt zimne chłodniki jedzone w upalny dzień, ze względu na różnice temperatur, mogą zaszkodzić błonie śluzowej gardła. 

Zielony z awokado i ogórka

Polecany jest osobom, które mają kłopoty z sercem i układem krążenia. Awokado zawiera sporo substancji obniżających poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując poziom "dobrego cholesterolu" HDL. To wspomaga serce, zapobiega miażdżycy. Ten chłodnik ma także sporo potasu obniżającego ciśnienie krwi. Ale powinny się go wystrzegać osoby z przewlekłą niewydolnością nerek, które mają podwyższony poziom potasu we krwi (hiperkalemię). 

Pomidorowy

Zimna zupa na bazie pomidorów to idealne danie na upalny dzień dla osób z obrzękami nóg, np. związanymi z długotrwałą pracą siedzącą za biurkiem, w samochodzie. Pomidorowy chłodnik to porcja potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody i sodu z organizmu. Niedobór potasu to jedna z przyczyn obrzęków. Pomidorowy chłodnik jest także dodatkową porcją płynów, które są potrzebne, by mechanizm nawadniania organizmu sprawnie funkcjonował. Trzeba jednak pamiętać, że świeże warzywa nie są dobrze tolerowane przy refluksie, zgadze, wrzodach żołądka. 

Botwinkowy

Chłodnik z jogurtu, młodych buraczków i liści, ogórka, rzodkiewki, kopru, z dodatkiem jajka - to lekki obiad dla osób mających kłopoty z utrzymaniem cukru w ryzach i odchudzających się. Wszystkie te warzywa dostarczą sporo błonnika, który nie tylko daje uczucie sytości na dłużej, ale także pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Podobne działanie ma białko zawarte w jogurcie i jajku. Żeby je strawić i przyswoić - organizm potrzebuje sporo energii. 

Owocowy

Chłodnik z owoców polecany jest przy skłonności do pękania naczynek krwionośnych. Dostarczy sporo wit. C i rutyny, które wzmocnią naczynia krwionośne. Chłodna zupa da nam też sporo antyoksydantów (bioflawonoidów), które chronią, wzmacniają i poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych. Działają też przeciwzakrzepowo, zapobiegają miażdżycy i żylakom, obniżają ciśnienie krwi. Świeżych owoców nie zaleca się po operacjach, cierpiącym na wrzody, refluks i zgagę.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje