Reklama

Orzechy włoskie: Właściwości i zastosowanie

Orzechy włoskie to kaloryczna przekąska. Mimo to są chętnie spożywane ze względu na liczne właściwości lecznicze. Zawierają zdrowe tłuszcze, wzmacniają pamięć i korzystnie wpływają na serce. Popularność zyskuje nalewka z orzecha włoskiego, która jest przygotowywana z zielonych orzechów, które powinny być zbierane maksymalnie do połowy lipca.

Jakie właściwości mają orzechy włoskie?

Orzechy włoskie swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają przede wszystkim kwasom omega-3. Już niewielka ilość orzechów włoskich jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie. 

Orzechy włoskie to także źródło magnezu, fosforu, żelaza, cynku i manganu. Ponadto można w nich znaleźć takie witaminy jak B1, B2, B3, B5 i B6, a także kwas foliowy, który jest istotny dla kobiet w ciąży, ponieważ korzystnie wpływa na rozwój płodu. 

Orzechy włoskie wykazują pozytywne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Redukują poziom złego cholesterolu i chronią przed miażdżycą. Do tego obniżają ciśnienie i minimalizują ryzyko zawału. Dzięki zawartości fitosteroli, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz polifenoli orzechom włoskim przypisano działanie antynowotworowe. 

Reklama

Orzechy włoskie wspomagają pracę układu nerwowego i zapobiegają jego chorobom. Ponadto pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Zawarte w orzechach włoskich przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, co przyczynia się do opóźnienia procesu starzenia.

Orzechy włoskie mają również wpływ na układ pokarmowy. Wykazują działanie bakteriobójcze. Dzięki nim można łagodzić dolegliwości żołądkowe i zatrucia. W tym celu najczęściej stosuje się nalewkę z orzechów włoskich.

Ponadto wyciąg z orzecha włoskiego jest stosowany w kosmetyce. Może stanowić składnik produktów przeznaczonych do cer, tłustych trądzikowych, a także dojrzałych. 

Czy każdy może jeść orzechy włoskie?

Mimo właściwości prozdrowotnych orzechy włoskie nie są zalecane każdemu. Przede wszystkim powinny ich unikać osoby mające kamienie nerkowe. Zawarte w orzechach włoskich szczawiany przyczyniają się do ich powstawania. 

Orzechów włoskich nie powinny spożywać osoby, u których może wystąpić reakcja alergiczna. 

Jak zrobić nalewkę z orzechów włoskich?

Orzechy włoskie mogą stanowić przekąskę, dodatek do jogurtów, musli, ciast i deserów oraz sałatek. Popularne jest również wykorzystywanie orzechów włoskich do przygotowywania nalewki, która pomaga w walce z problemami ze strony układu pokarmowego. 

Do zrobienia nalewki z orzecha włoskiego potrzebujemy około 30 sztuk zielonych orzechów włoskich, litr wódki, 1,5 szklanki wody oraz szklankę cukru.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie odpowiedniego słoika, do którego należy wsypać dokładnie umyte i pokrojone zielone orzechy. Następnie orzechy włoskie zalewamy wódką. Ważne, by płyn całkowicie zakrywał orzechy. 

By nalewka miała intensywniejszy smak, na tym etapie można dodać kilka goździków. Tak przygotowana mieszanka powinna stać przez miesiąc w nasłonecznionym miejscu. 

Po tym czasie orzechy oddzielamy od alkoholu. Następnie należy zagotować cukier z wodą. Do ostudzonego syropu wlewamy nalewkę, dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy na siedem dni. 

Następnie tak przygotowaną nalewkę przelewamy przez gazę do butelek. Nalewka z orzechów włoskich najlepsze właściwości wykazuje dopiero po roku. 

Czytaj więcej:

Kalina koralowa: sojuszniczka zdrowia kobiety

Jak wspomóc działanie wątroby?

Siedem naturalnych syropów, które warto mieć w domowej apteczce

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama