Okrucieństwo wpływa na smak mięsa
Troska o humanitarne traktowanie zwierząt powinna leżeć na sercu nie tylko ekologom i aktywistom, ale i smakoszom. Jak się okazuje, ma ono ogromny wpływ na jakość i smak mięsa.
Długotrwały stres przedubojowy może powodować powstawanie wady mięsa, określanej jako DFD (z ang. dark, firm, dry - ciemne, twarde, suche), pisze dr hab. Robert Kupczyński w artykule dla serwisu agrofakt.pl.
Wołowina DFD charakteryzuje się wyższym pH, ciemniejszą barwą, zwartą strukturą i kleistą powierzchnią. Takie mięso jest nie tylko mniej smaczne, ale też znacznie szybciej się psuje, a do przygotowania niektórych wyrobów nie nadaje się w ogóle.
Wołowinę dotkniętą wadą DFD wprawne oko wychwyci na pierwszy rzut oka, dlatego warto zwracać uwagę na barwę i strukturę kupowanego mięsa.