Przejdź na stronę główną Interia.pl

Niezwykła moc zwykłych jabłek

Wzmocnią serce, poprawią pracę jelit, walczą z otyłością.

Jedz dwa jabłka dziennie, a unikniesz wizyt u lekarza - mówią Anglicy. I mają rację! Jabłka dadzą nam witaminy A, C, B1 i PP oraz składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, cynk, wapń i żelazo. Owoce jedzone ze skórką są bogatym źródłem flawonoidów - substancji o właściwościach przeciwutleniających, które usuwają z organizmu wolne rodniki.

Reklama

Wzmacniają serce, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i blaszek miażdżycowych w tętnicach. Dlatego jabłka warto polecić osobom narażonym na choroby serca i układu krążenia. Powinny po nie sięgać także dzieci, zwłaszcza jesienią, w okresie spadku odporności.

Rajskie owoce mają właściwości moczopędne, przynoszą ulgę przy obrzękach. Gryzienie twardego miąższu wzmacnia dziąsła i oczyszcza zęby. Jednak najwięcej korzyści jabłka dają osobom otyłym, mającym kłopoty trawienne.

Musy przeciery

U osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym surowe owoce jedzone ze skórką mogą wywołać wzdęcia i ból brzucha. W takim przypadku lepsze będą jabłka obrane ze skórki, starte na tarce lub zmiksowane, ugotowane, duszone lub pieczone. Mus i przecier sprawdzi się jako dodatek do ryżu lub kasz (np. jaglanej).

>>>Na kolejnej stronie poznasz inne właściwości jabłek<<<

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje