Reklama

Komosa ryżowa

​Nazywana jest matką zbóż, choć niesłusznie. Należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię.

To jeden z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych. Komosa jest wyjątkowo przyjazna i dla zdrowia, i dla figury. Nic dziwnego, że od lat podbija świat. 

Najpopularniejsza jest quinoa (taka jest oryginalna nazwa komosy) biała, ale w specjalistycznych sklepach można kupić także czerwoną i czarną. 

Samo zdrowie 

Ziarna są bogate w błonnik, witaminy E, C oraz z grupy B. Zawierają także sole mineralne, przeciwutleniacze i dobroczynne tłuszcze nienasycone. Do tego są produktem bezglutenowym  i mają niski indeks glikemiczny. 

Wszechstronna w kuchni Właściwie ugotowana jest lekko chrupiąca i ma delikatnie orzechowy smak. Świetna na ciepło i na zimno, w daniach słonych i słodkich. Nadaje się do sałatek, zup, zapiekanek i warzywnych kotlecików. Możesz ją prażyć, tak jak ryż czy kaszę, lub przygotować jak risotto czy pilaf. Z jej dodatkiem zrobisz kaszki dla dzieci, a miksując ją z ulubionym sokiem owocowym lub warzywnym, otrzymasz pyszny koktajl. 

W sałatce 

Wymieszaj ugotowaną i wystudzoną komosę z opłukanymi i osuszonymi listkami szpinaku, połówkami pomidorków koktajlowych i piórkami czerwonej cebuli. Polej sosem z 4 łyżek oliwy extra vergine połączonej z 3 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami miodu. Dopraw solą i pieprzem.

Miska obiadowa 

Ugotuj quinoę i odstaw ją na bok (trzymaj pod przykrywką). Brokuł podziel i zblanszuj. Czerwoną fasolę z puszki opłucz. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę i przysmaż na oliwie razem z drobno pokrojoną czerwoną i zieloną papryką. Dodaj na patelnię brokuł i fasolę. Wymieszaj z komosą, dopraw solą, pieprzem i chili. Danie najlepiej smakuje na gorąco.

Sekrety gotowania i przechowywania ziarna:

Wypłucz komosę w zimnej wodzie, aby pozbyć się odpowiedzialnych za gorzki posmak saponin. Jeśli woda mocno się pieni i jest mętna - płucz dwa-trzy razy. 

Na szklankę ziaren weź dwie szklanki wody. Jeżeli szykujesz kaszkę dla dziecka, gotuj komosę w większej ilości wody. Ziarna są gotowe po ok. 12-15 minutach , gdy widoczne są w nich białe sprężynki. 

Przygotowując dania wytrawne, komosę możesz posolić pod koniec gotowania. 

Ugotowane ziarna przechowuj w lodówce w szklanym pojemniku nie dłużej niż trzy dni. 

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy