Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak zwiększyć wchłanianie żelaza u chorych na anemię

Ich dieta powinna obfitować w czerwone mięso oraz składniki odżywcze, które ułatwiają przyswajanie żelaza.

Należą do nich witamina C, wapń i miedź. Witaminę C znajdziesz w czerwonej papryce, cytrusach, pomidorach, kapuście, mrożonych truskawkach i malinach, kiwi i czarnej porzeczce (pij świeżo wyciskane soki). Dobrymi źródłami wapnia są sardynki oraz żółty ser, a także komosa ryżowa, rukola, koperek, fasola i migdały. Miedzi dostarczą ci płatki owsiane, orzechy, ziemniaki, ryby i owoce morza, suszone owoce, kakao i boczniaki. Należy pić dużo wody.

Reklama

Śniadanie

Owsianka na wodzie z suszonymi owocami oraz łyżką jogurtu naturalnego, biała kawa. Albo: kasza jaglana z dodatkiem awokado, liści szpinaku, oliwą i czosnkiem. Woda z cytryną.

Drugie śniadanie

Kanapka z wędliną z indyka, listkiem szpinaku, pomidorem, a także jogurt grecki ze szczypiorkiem.

Obiad

Zupa grzybowa, miks z mięsem wołowym, pęczakiem, czerwoną papryką, natką pietruszki i cebulą, kompot morelowy. Albo: zupa fasolowa, wątróbka lekko usmażona z cebulą i jabłkami, ziemniaki z wody, buraczki, kompot truskawkowy.

Podwieczorek

Dwa owsiane ciastka z żurawiną, ciepła woda z cytryną, sałatka z pomarańczy, grejpfruta, mandarynki, jabłka oraz kawa zbożowa.

Kolacja

Czarny makaron z krewetkami, czosnkiem, oliwą i natką pietruszki. Sałata z pomidorkami koktajlowymi i winegretem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje