Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak nie przytyć o tej porze roku

Gdy na zewnątrz jest zimno, trzeba jeść tłusto i dużo, aby się rozgrzać. Czy na pewno?

Wychodząc właśnie z powyższego założenia jesienią i zimą tyjemy szybciej. Z powodu zimna, zamiast np. szybkich spacerów, częściej i chętniej zalegamy na kanapie. I tylko tyle wystarczy, by przytyć nawet kilka kilogramów w sezonie jesienno-zimowym. Ale odpowiednio ustawiona dieta wzbogacona "spalaczami" tłuszczu pomoże nam nie przytyć, a nawet schudnąć.

Reklama

By nie gromadzić tłuszczu, trzeba przede wszystkim... jeść. Najkorzystniejsze dla organizmu, który ma tendencje do odkładania tkanki tłuszczowej, są małe (wielkości 1-2 filiżanek) porcje spożywane co 2-3 godziny. Ważne, aby układ pokarmowy pracował. Można nawet pozwolić sobie na kawałek niskokalorycznego, niezbyt słodkiego ciasta po obiedzie, np. szarlotki na cienkim kruchym cieście (bez kremu, bitej śmietany, lodów). Ważne jest, aby zjeść je w pierwszej połowie dnia, gdy nasz metabolizm jest znacznie szybszy.

Na obiad warto jak najczęściej jeść zupy jarzynowe, gotowane na chudym kawałku mięsa lub wyłącznie na wywarze warzywnym. Dzięki temu nasz organizm będzie lepiej nawodniony, a wtedy łatwiej spali tłuszcz.

Odchudzać się powinnyśmy przede wszystkim po południu i wieczorem. Wtedy trzeba unikać słodyczy, tłustych potraw, słodkich i słonych przekąsek, a skoncentrować się na wypijaniu ciepłych lub letnich napojów i koktajli.

W ciągu dnia powinnyśmy pić co najmniej 1,5 litra wody, najlepiej pomiędzy posiłkami. Ponadto warto pamiętać o koktajlach mleczno-owocowych (te lepiej pić do południa) oraz warzywnych i warzywno-owocowych (pij je wieczorem).

Podstawą jesienno-zimowego menu powinny być oczywiście jak najchudsze produkty mięsne (królik, indyk, kurczak bez skórki), pełnoziarniste przetwory zbożowe i grube kasze.

Warto jak najczęściej sięgać po chrzan, napar z zielonej herbaty, sok z cytryny oraz przyprawy: chili, curry i kurkumę. Świetnie rozgrzewają i skutecznie chronią organizm przed infekcjami, a ponadto przyspieszają metabolizm, pomagając szybciej spalić tłuszcz.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje