Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak jeść orzechy, żeby sobie nie zaszkodzić?

Obniżają ryzyko miażdżycy, kamicy żółciowej, poprawiają koncentrację. Czasem jednak trzeba na nie uważać.

Gdy cierpisz na wzdęcia

 Orzechy włoskie zawierają garbniki i fitynian - substancje trudne do strawienia, mogące nasilać problem wzdęć.

Reklama

Ważne: zanurz orzechy na noc  w wodzie, a przed zjedzeniem dobrze wypłucz. Będą lżej strawne, a jednocześnie zwiększy się ich wartość odżywcza.

Masz kłopoty z wątrobą

Kupuj świeże i szczelnie przechowywane orzechy. W złych warunkach szybko jełczeją i pojawiają się w nich pleśnie (tzw. aflatoksyny). Są często niewidoczne dla oka, a toksycznie wpływają na wątrobę.

Ważne: przed zjedzeniem upraż orzechy na suchej patelni. 

Masz alergię na pyłki

U niektórych osób uczulonych na pyłki roślin lub owoce, może występować tzw. alergia krzyżowa. Polega ona na tym, że u osoby uczulonej na jeden alergen, np. pyłki brzozy lub bylicy, przykre objawy występują również po zjedzeniu orzechów.

Ważne: objawy może nasilać duży wysiłek fizyczny, alkohol czy działanie leków z kwasem acetylosalicylowym.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje