Reklama

Reklama

Jadłospis dla alergika

Objawy alergii wziewnej złagodzi dobrze dobrana dieta.

Wiosna kojarzy ci się z katarem, podrażnionym gardłem czy załzawionymi oczami. Nie bez powodu alergię uznaje się za epidemię XXI wieku. Daje się we znaki wszystkim - dzieciom i dorosłym, mieszkańcom dużych miast i wiosek. Alergia to po prostu nieprawidłowa reakcja organizmu wywołana przez alergeny. To wyjątkowo agresywne substancje, które po dostaniu się do organizmu wchodzą w reakcje z przeciwciałami. Te zaś, niczym dobrze wyszkolona armia, próbują pozbyć się intruzów. Łączą się z nimi i wtedy rozpoczyna się ostra walka, która prowadzi do uszkodzenia błon komórkowych.

Reklama

Powoduje to wytwarzanie histaminy - substancji wywołującej stany zapalne. Dlatego alergikom (zwłaszcza przy alergii wziewnej) dokucza katar sienny, któremu towarzyszą też: ból głowy, trudności ze snem, problemy z koncentracją, rozdrażnienie i zmęczenie. Przyjmowanie leków i sterydów łagodzi objawy, nie likwidując ich całkowicie. Nowe badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych pokazały, że jednym ze sposobów na ten rodzaj alergii może być właściwa indywidualna dieta: trzeba unikać produktów wywołujących alergię pokarmową, są to np.: orzeszki ziemne, orzechy, jaja, owoce morza, krowie mleko; źle tolerowane są także niektóre warzywa i owoce, np. seler, pomidory, brzoskwinie; tłuszcze zwierzęce zastąp olejem rzepakowym lub lnianym. 

Niewskazane jest także czerwone mięso; wieprzowina, wołowina, cielęcina oraz picie alkoholu. Podstawą menu powinny być warzywa i owoce oraz ryby morskie, migdały, orzechy nerkowca i otręby pszenne (o ile nie wywołują objawów uczulenia i są dobrze tolerowane przez chorego). Włącz do diety produkty rzadko uczulające, które pozwalają uniknąć stanów zapalnych w organizmie. Dodatkowo rozszerzają drogi pokarmowe, przynosząc ulgę alergikom. Są to: mięso królika - najmniej alergizujący gatunek mięsa (podobnie jak jagnięcina oraz mięso indyka). Komosa i nasiona amarantusa nie zawierają glutenu, z powodzeniem zastąpią ryż i kasze. Zaś anyż, chrzan i gorczyca działają jak naturalne leki obkurczające błonę śluzową. 

Pamiętaj, by nowe składniki diety ostrożnie wprowadzać do jadłospisu osoby uczulonej.

21/2016 Świat i ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje