Przejdź na stronę główną Interia.pl

Fakty i mity o zamiennikach cukru

​Miód, stewia, ksylitol... Jest wiele produktów, którymi możesz zastąpić biały cukier. Ale czy one na pewno są lepsze i mają mniej kalorii? Sprawdź, po jaką słodycz najlepiej sięgnąć.

Choćbyś nie wiadomo, jak była twarda i trzymała się z dala od słodyczy, czasem po prostu musisz zjeść coś słodkiego. A jeśli nie biały cukier, to co? - Teraz bardzo dużo się mówi o różnych zamiennikach cukru, o tym że można stosować inne substancje, które osłodzą nam życie. Różnią się one często nazwami ale w ich składzie znajdują się te same substancje, czyli najczęściej glukoza i fruktoza - mówi Ewa Kurowska, ekspert kampanii Zarządzanie Kaloriami. Jak to jest naprawdę? 

Reklama

Wśród alternatywnych środków słodzących znajdziesz wiele mniej lub bardziej znajomych nazw. 

Cukier kokosowy i syrop daktylowy znane są z kuchni Wschodu. - Te substancje mają trochę inny smak, nadają się do pieczenia i różnych wyrobów, nadając im specyficzny orientalny aromat. Natomiast niosą one ze sobą pulę kalorii zbliżoną do cukru. Warto wiedzieć, że cukier kokosowy niewiele różni się od cukru stołowego - wyjaśnia Ewa Kurowska. 

Ksylitol. To cukier z brzozy. 100 gram substancji zawiera 240 kalorii. Dla przypomnienia 100 g cukru zawiera ok. 400 kalorii. - Ze względu na swoje właściwości fermentujące, spożycie zbyt dużej ilości ksylitolu kończy się biegunką - mówi Ewa Kurowska. Należy wybierać produkt jak najmniej przetworzony. Podobnie jak agawa, ksylitol może w procesie produkcji zostać pozbawiony cennych składników bakteriobójczych. Warto też wiedzieć, że indeks glikemiczny ksylitolu jest wielokrotnie niższy niż cukru. 

Erytrol. Ten niezwykły słodzik naturalnie występuje w owocach (takich jak melony, gruszki i winogrona), niektórych wodorostach i grzybach, kukurydzy, winie czy sosie sojowym. Pozyskuje się go w procesie naturalnej fermentacji. Jak na razie jest bezkonkurencyjny w swojej kategorii. Zawiera zaledwie 20 kalorii w 100 g. Nie wywołuje biegunek ani nie powoduje wzdęć. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym chroni zęby przed próchnicą. Nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi. Kilogram erytrolu kosztuje około 20 zł. 

Stewia. To słodzik niezawierający kalorii i pozyskiwany z liści rośliny rosnącej w Ameryce Południowej. Jest ok. 250 razy bardziej słodki od cukru. 1 tabletka wystarcza do osłodzenia kubka herbaty. Ale, uwaga, część gotowych produktów do słodzenia ze stewią zawiera cukier jako wypełniacz! 

Syrop z agawy. Składa się głównie z fruktozy, co wpływa na niższy indeks glikemiczny, ale nie czyni go to wcale zdrowszym. Nadmiar fruktozy prowadzi do otłuszczenia narządów wewnętrznych organizmu. Biały cukier ma w swoim składzie 50 proc. fruktozy, a syrop 70-90 proc.

Cukier brązowy. Z punktu widzenia diety i kaloryczności, jedyna różnica między nimi to kolor, zapach i... cena - mówi Ewa Kurowska, ekspert kampanii Zarządzanie Kaloriami. Zarówno w przypadku jednego, jak i drugiego, jeden gram dostarcza nam 4 kcal. 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje