Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dlaczego warto jeść owoce tropikalne

Kuszą pięknym wyglądem. W dodatku są bogate w substancje cenne dla zdrowia.

Niektóre owoce egzotyczne można kupić przez cały rok, choć zdecydowanie więcej jest ich zimą, gdy brakuje naszych rodzimych. Mimo to rzadko sięgamy po egzotyczną papaję, marakuję czy mango. Najczęściej po prostu nie wiemy, jak je obrać, jak jeść.

Reklama

Mają one sporo wody i niewiele kalorii, warto więc je włączyć do diety osób dbających o linię i odchudzających się. Ale owoce egzotyczne mają sporo cukrów prostych i dość wysoki indeks glikemiczny IG 50 (mango, kaki, papaja, liczi). Mogą więc podnosić poziom cukru we krwi bardziej niż rodzime owoce (jabłka, gruszki) czy cytrusy. Dlatego przy kłopotach z cukrem lepiej ograniczać jedzenie owoców egzotycznych.

Wyjątkiem jest marakuja i granat (IG 35). Wszystkie mają sporo witamin A i E, składników mineralnych i bezcennych antyoksydantów, wzmacniających organizm w walce z infekcjami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje