Reklama

Reklama

Dieta przy Hashimoto

Są sposoby, by mimo choroby schudnąć.

Choroba Hashimoto to przewlekłe autoimmunologiczne schorzenie tarczycy, na które często zapadają dojrzałe kobiety. Ich organizm wytwarza przeciwciała przeciwko własnej tarczycy, co prowadzi do jej uszkodzenia. Efekt? Spowolniona przemiana materii oraz przybieranie na wadze. Bardzo często chorobie towarzyszą kłopoty z poziomem cukru, zbyt wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów we krwi, wzdęciami, zaparciami, zmęczeniem, osłabieniem i sennością. W takim przypadku istotne znaczenie (oprócz leków oraz aktywności fizycznej) ma niskokaloryczna lekkostrawna dieta. 

Reklama

O czym jeszcze warto pamiętać?

Jedz regularnie 5-6 małych posiłków dziennie, o stałych porach. Każdy z nich to praca, która przyspiesza metabolizm, ułatwia trawienie i spalanie tłuszczów. Wszystkie posiłki powinny być jak najchudsze. Zupy najlepiej gotować na wywarach warzywnych, a mięso i ryby gotować, dusić lub piec bez dodatku tłuszczu. Zastąp tłuszcze zwierzęce roślinnymi (olej rzepakowy, lniany, oliwa 1-2 łyżki dziennie). Unikaj margaryn, zwłaszcza tych w kostce oraz smalcu, słoniny, śmietany, tłustych serów żółtych, pleśniowych i topionych. Zawierają one dużo tłuszczów nasyconych, które łatwo odkładają się w tkance tłuszczowej.

Wędlinę zastąp mięsem pieczonym, gotowanym lub duszonym. Kupne wędliny mają dużo soli i konserwantów, które sprzyjają tyciu. 2-3 razy w tygodniu jedz pieczone, gotowane lub duszone ryby morskie (tuńczyk, makrela, łosoś norweski). Unikaj nadmiaru soli (podnosi ciśnienie tętnicze krwi, sprzyja obrzękom).

Pij co najmniej 1,5 litra płynów dziennie. Picie dużych ilości wody, powoli i małymi łyczkami przez cały dzień, pomaga dobrze nawodnić organizm, a to zapobiega zaparciom. Najlepsze są: woda mineralna niegazowana (gazowana zwiększa apetyt i sprzyja wzdęciom), herbatki owocowe i ziołowe bez cukru, a także soki warzywne.

W twoim jadłospisie nie powinno natomiast zabraknąć produktów bogatych w białko (chudy nabiał, drób bez skórki), pełnoziarnistych przetworów zbożowych (pieczywo, grube kasze, makarony), warzyw i owoców. 

35/2016 Świat i Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje