Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dieta na przewlekły stan zapalny

​Chroniczne zapalenie wyciszysz dietą, wykorzystującą produkty o silnych właściwościach przeciwutleniających. Są to m.in. grzyby, warzywa liściaste, brokuły, kapusta, marchew, cebula. Jedz owoce o ciemnych kolorach - maliny, jeżyny, jagody, aronię, borówki.

Z kolei kasze: gryczaną i jęczmienną oraz płatki owsiane, makaron, pieczywo razowe i dziki ryż, zapobiegają gwałtownym skokom glukozy we krwi. Dieta musi też zawierać dobrze przyswajalne białka.

Reklama

Śniadanie 

Dwie kromki chleba razowego, dwa jajka na miękko, sałatka z sałaty, pomidorów z oliwą, kawa albo łosoś wędzony, bułka owsiana, herbata. 

Drugie śniadanie 

Kisiel z jagód i malin, kawa zbożowa z mlekiem albo sałatka z dzikiego ryżu, tuńczyka, ogórka kiszonego i kukurydzy, woda. 

Obiad 

Zupa krem z marchwi, kaszotto z grzybami, cebulą i koperkiem, kompot albo pieczeń z indyka ze śliwkami, buraczki duszone, ziemniaki, herbata miętowa. 

Podwieczorek 

Pieczone jabłka z borówkami i cynamonem albo 2 ciastka owsiane, pomarańcza i jogurt. 

Kolacja 

Zapiekanka z ziemniaków, cukinii, bakłażana i jajek, woda albo sałatka z buraków z kozim serem, rukolą i winegretem, grzanki razowe, herbata.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje