Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dieta bez glutenu

​Trzeba zrezygnować z tradycyjnego pieczywa i produktów zbożowych, bo w pszenicy, jęczmieniu i życie jest gluten. Nie występuje w owsie, ryżu, prosie, kukurydzy, ziemniakach, kaszy gryczanej. Należy używać bezglutenowej mąki. Ponieważ domieszka glutenu może się znajdować w większości produktów (np. w płatkach kukurydzianych - słód jęczmienny), najlepiej kupować te oznaczone przekreślonym kłosem. Nie wolno pić kawy zbożowej ani rozpuszczalnej.

Śniadanie 

Reklama

Omlet ze szczypiorkiem, pomidorem, awokado, kawa lub kotlet z ziemniaka, jogurt, herbata. 

Drugie śniadanie 

Sałatka owocowa z jabłka, pomarańczy i nektarynki albo sałatka z makaronu ryżowego z paluszkami krabowymi, kukurydzą, koperkiem, woda.

Obiad 

Zupa ogórkowa, ziemniaki, sznycel z indyka, buraczki duszone (bez zasmażki), woda lub rosół z makaronem ryżowym, kasza gryczana z klopsikami cielęcymi i ogórkiem, herbata. 

Podwieczorek 

Plaster twarogu z musem z truskawek, woda z cytryną albo placek kukurydziany, kawa. Kolacja Krewetki smażone z papryką, kolendrą, ryż jaśminowy, herbata albo sałata, pomidory, cebula, kozi ser i sos winegret, woda.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje