Reklama

Dieta antyrakowa - lista produktów

Zdrowe jedzenie może chronić przed nowotworem. Zdaniem naukowców najwyższy poziom przeciwutleniaczy (antyoksydantów) o właściwościach antynowotworowych, błonnika i działających ochronnie barwników roślinnych mają warzywa i owoce.

5 porcji dziennie


Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w diecie antyrakowej powinno się jeść 5 porcji warzyw i owoców dziennie w proporcji: 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Aby łatwiej było to przeliczać, za porcję można uznać garść warzyw lub owoców.

W przypadku drobnych bądź rozdrobnionych produktów - jedną porcję stanowi zawartość dwóch dłoni ułożonych w kształt miseczki. Jak już wspomniano, warzywa i owoce obfitują w ogromną ilość przeciwutleniaczy, które są tak istotne dla ochrony przed rakiem. Naprawiają szkody spowodowane przez wolne rodniki. Są fundamentem diety antyrakowej.

Reklama

Uwaga! Jedzenie 5 porcji warzyw i owoców dziennie obniża ryzyko rozwoju nowotworu nawet o 30 proc.! Pamiętajmy też, że im bardziej zróżnicowane jedzenie, tym lepsze zaopatrzenie organizmu we wszystkie potrzebne mu substancje ochronne.

Dieta polegająca na jedzeniu pojedynczych antyrakowych produktów, np. tylko brokułów czy kapusty, nie zda egzaminu, ponieważ powinna opierać się na działaniu wielu związków ochronnych.

Kolory zdrowia


Owoce i warzywa można pogrupować kolorystycznie, według właściwości występujących w nich aktywnych związków, czyli fitoskładników.

Kolor zielony (np. brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, rzepa, jarmuż). Związki nadające warzywom kolor zielony należą do grupy glukozynolatów - związków glikozydowych, w skład których wchodzi siarka. Unieszkodliwiają one czynniki rakotwórcze. Zmniejszają m.in. ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, przełyku, żołądka i płuc.

Kolor pomarańczowy (np. mango, marchew, morela, dynia, brzoskwinia). Warzywa i owoce tej barwy cechuje wysoka zawartość karotenoidów. To silne antyoksydanty, które chronią przed rakiem płuc, jamy ustnej i gardła oraz przełyku. Są przydatne w profilaktyce raka szyjki macicy, gdyż zwiększają odporność na wirusa, który wywołuje tę chorobę.

Kolor czerwony (np. pomidory, truskawki, maliny, żurawiny, arbuzy, czerwona kapusta, czerwona fasola, wiśnie, jabłka, buraki). Czerwony kolor warzywa i owoce zawdzięczają likopenowi. Najobficiej występuje on w pomidorach, zapobiega zachorowaniu na raka prostaty. Dieta oparta na likopenie jest wskazana szczególnie dla mężczyzn.

Kolor niebieski (np. suszone śliwki, rodzynki, bakłażany, czerwone winogrona, borówki, jeżyny, czarne porzeczki, owoce czarnego bzu). Niebieski odcień odcień nadają owocom i warzywom związki z rodziny antocyjanów i fenoli. Dieta bogata w te związki zalecana jest osobom często przebywającym na słońcu oraz tym, które przeszły raka skóry.

Kolor żółtozielony (np. szpinak, sałata, brokuł, groszek, kiwi). Warzywa i owoce tej barwy zawierają luteinę i zeaksantynę, które blokują namnażanie się komórek nowotworowych. Chronią przed rakiem skóry i trzustki.

Kolor biały (np. soja, czosnek, cebula, rzodkiewka, chrzan, cykoria). Spożywanie nasion soi, bogatych w fitoestrogeny, chroni przed rozwojem raka piersi, żołądka i prostaty. Rzodkiewka, chrzan i cykoria - przed rakiem żołądka. Ochronę dają też 2 ząbki czosnku dziennie.

Hity antyrakowe

Korzenie, bulwy, pędy
Prawdziwą tarczą ochronną są: marchew, seler, burak, chrzan i rzodkiewka.

Czosnek
Rośliny z rodziny czosnkowatych, np. czosnek, cebula, szczypior oraz por, mają silne działanie antynowotworowe dzięki zawartym w nich związkom siarki.

Dobre tłuszcze
Należy jeść produkty z kwasami omega-3. Są to: tłuste ryby morskie, pestki, orzechy, siemię lniane i wyciskane na zimno oleje, np. lniany, z pestek dyni.

Kurkuma
Zawiera antyrakową kurkuminę. Najsilniej działa w połączeniu z czarnym pieprzem. \

Błonnik
Dzięki jego obecności w przewodzie pokarmowym rakotwórcze związki są szybciej wydalane z organizmu. Zawierają go wszystkie warzywa.

Zielone warzywa
Hitem jest brokuł. Zawiera sulorafan, związek o bardzo silnym działaniu antynowotworowym.

Zielona herbata
Zawiera polifenole i znacząco podnosi poziom przeciwutleniaczy w organizmie.

Pamiętajmy!

Ważne, by posiłki były regularne, urozmaicone i jedzone bez pośpiechu.
Nie dopuszczajmy do nadwagi i otyłości. Zwiększa to ryzyko rozwoju wielu nowotworów.
Zgłaszajmy się na badania przesiewowe, np. cytologię, mammografię, kolonoskopię.
O ile to możliwe, kupujmy warzywa i owoce z upraw ekologicznych.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy