Reklama

Reklama

Czy warto jeść masło orzechowe?

Bomba kaloryczna? A może sekretny składnik diet odchudzających? Masło orzechowe wzbudza sporo kontrowersji, a zdania na jego temat są podzielone jak nigdy. Jaka jest prawda?

Najczęściej przygotowywane jest z prażonych orzechów arachidowych. To smaczny i stosunkowo niedrogi przysmak, chętnie spożywany przez dzieci i dorosłych.

Czy może odchudzać?

Reklama

Masło orzechowe zawiera 600 kalorii w 100 g. Kto zatem liczy, że może bezkarnie wcinać kanapki z masłem orzechowym w nieograniczonych ilościach, z pewnością jest w błędzie. Jednak masło orzechowe nie jest składnikiem "zakazanym" dla osób, które chcą schudnąć. Ten produkt zawierający sporo białka, błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych może być cennym składnikiem zbilansowanej diety, ponieważ zapewnia uczucie sytości na długo i rzeczywiście może sprzyjać odchudzaniu. Dowiedli tego naukowcy z Harvard School of Public Health, którzy wykazali, że osoby, które jadły masło orzechowe raz lub dwa razy w tygodniu (w rozsądnych ilościach) chudły szybciej niż te, które zrezygnowały z masła orzechowego całkowicie. Tę właściwość produkt ma zawdzięczać między innymi zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Warunek? Umiar.  Należy pamiętać, że jedna łyżeczka to 140 kalorii.

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Zdrowe tłuszcze sprzyjają nie tylko dbałości o sylwetkę, ale też zdrowiu serca i układu krążenia. Ale to nie jedyna zaleta tego smakołyku.

Masło orzechowe jest źródłem pełnowartościowego białka. To szczególnie cenna informacja dla osób na diecie wegańskiej. Warta podkreślenia jest obecność tryptofanu, aminokwasu wpływającego na zdolność koncentracji i pracę mózgu.

Masło orzechowe zawiera też sporo przeciwutleniaczy, np. niezwykle cennej dla organizmu witaminy E (witamina młodości i płodności) witamin z grupy B, błonnika i minerałów: magnezu i potasu.

Aby wybrać naprawdę zdrową wersję, należy zwrócić uwagę na skład. Cukier i inne dodatki (olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy) będą obniżały wartość produktu. Najlepsze masło będzie zrobione w 100 proc. z orzechów.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje