Reklama

Reklama

Cudowny grzybek japoński

​Nazywany jest też grzybkiem herbacianym czy kombuchą (czyt. kombuczą). Nic ci to nadal nie mówi? Nie tobie jednej, choć napój na jego bazie był już kiedyś popularny w Polsce, gdy w sklepach niewiele napojów orzeźwiających stało na półkach.

Używać go można dwojako - jako kwasu, który może zastąpić ocet i jako napoju leczniczego. Naturalny kwasek produkowany stale przez to cudo nie zawiera szkodliwych substancji. Możesz więc nim przyprawiać również potrawy.

Reklama

Grzybek herbaciany wpływa dobroczynnie na cały organizm, ale szczególnie ważną rolę odgrywa w procesie detoksykacji organizmu, gdyż wchłania toksyny oraz metale ciężkie gromadzące się w układzie pokarmowym.

Ponadto przyspiesza przemianę materii oraz wspomaga pracę układu odpornościowego.

Jego hodowla to nic trudnego. Grzybek umieszcza się w czystym litrowym słoju z przezroczystego szkła i zalewa 2 szklankami lekkiej herbaty (czarnej, zielonej, rooibos, białej czy pu-erh). Słój obwiązuje się gazą i stawia w zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej (ok. 20-25 stopni C). Po ok. 10-12 dniach "stwór" się rozrasta i wytwarza kwas o winnym zapachu, który fermentuje.

Pod koniec drugiego tygodnia możesz odcedzić przefermentowany płyn ze słoja, a do grzybka dolać nowej herbaty. Odlany kwas przed użyciem przecedź. Gotowy napój przechowuj w lodówce.

Kombuchę można hodować w słoiku, zlewać napój i dolewać gotową nową, słodką herbatę. Lepsza praca jelit, zmniejszenie uczucia ciężkości w żołądku oraz więcej sił witalnych to zmiany, które możesz zauważyć już po kilku dawkach napoju. Na początku mogą Cię jednak męczyć biegunki.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje