Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Co jeść przy skłonności do opryszczek?

Postaw na antyoksydanty, witaminy C, E i A. Znajdziesz je w świeżych owocach i warzywach, głównie w tych o ciemnych kolorach, jak jarmuż, szpinak, marchew, buraki, maliny, aronia.

Nie powinno zabraknąć jogurtów, zsiadłego mleka i kefiru, które zawierają żywe kultury bakterii wzmacniające odporność. Jedz 1-2 ząbki czosnku dziennie. Sięgaj też po cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, chili - poprawiają metabolizm i działanie układu immunologicznego.

Śniadanie

Reklama

Ryż z jabłkiem i cynamonem, czarna kawa.

Drugie śniadanie

Kanapka z twarożkiem, wędzonym łososiem, ogórkiem i koprem, woda z limonką.

Obiad

Zupa krem z groszku zielonego z grzankami, kaczka w pomarańczach, ziemniaki z wody, buraczki, kompot z owoców leśnych albo rosół z kury, gulasz
z piersi kurczaka z cebulą i cynamonem, kasza jaglana, ogórki kiszone, herbata miętowa.

Podwieczorek

Koktajl na kefirze z owocami jagodowymi, woda mineralna.

Kolacja

Makaron razowy ze szpinakiem i parmezanem, woda z cytryną albo zapiekanka ziemniaczana z makrelą wędzoną i natką pietruszki, sałatka z pomidorów, herbata owocowa.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje