Przejdź na stronę główną Interia.pl

Co jeść przy chorobie wrzodowej żołądka

Trzeba zrezygnować z błonnika - wybierać białe czerstwe pieczywo, unikać surowych warzyw i owoców - jeść tylko gotowane lub przetarte.

Potraw nie smażyć ani nie dusić na tłuszczu, ale gotować, dusić lub piec w folii - można dodawać dla smaku trochę świeżego masła. Należy zrezygnować z nadmiaru soli, a także wszystkich ostrych przypraw oraz octu. Jeść tylko chude mięsa i wędliny, podobnie nabiał (w małych ilościach). Unikać mocnej kawy i herbaty.

Śniadanie

Reklama

 Pszenny czerstwy chleb z chudą wędliną, słaba kawa zbożowa lub kleik z ryżu z przetartym bananem, słaba herbata.

Drugie śniadanie

Czerstwe ciasto drożdżowe, kakao lub 4 biszkopty i mus malinowy, herbata miętowa.

Obiad

Zupa koperkowa, ziemniaki, pulpety z indyka, gotowany kabaczek, kompot lub zupa pomidorowa z ryżem, drobna kasza, brokuły, przetarty sok jabłkowo-bananowy.

Podwieczorek

Ryż gotowany z jabłkami, kompot albo kisiel z żurawiną,  przegotowana letnia woda.

Kolacja

Ryba na parze z marchewką i groszkiem, herbata rumiankowa albo twarożek z przetartymi jagodami i kromka czerstwego chleba, herbatka koperkowa.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje