Reklama

Co jeść, gdy choruje się na refluks żołądkowy?

Jedz dużo pokarmów zmniejszających produkcję kwasu żołądkowego, czyli mleka, masła, śmietany i jaj, a także fermentowany nabiał oraz kiszonki: kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę i ogórki, ponieważ neutralizują nadmiar soków trawiennych.

 Unikaj potraw ostrych i wzdymających: kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili, a także alkoholu, smażonych i tłustych potraw, ostrych przypraw, napojów gazowanych i słodyczy.

Śniadanie

 Omlet z pomidorem i szczypiorkiem, kromka razowca, sałata, kawa albo kasza manna na mleku kokosowym z bananem i jabłkiem, herbata.

Drugie śniadanie

Koktajl na kefirze z bananem, szpinakiem i cynamonem, woda albo 5 biszkoptów, kakao.

Obiad

Zupa marchewkowa z jogurtem z gałką muszkatołową, kurczak z brokułami, ziemniaki, kompot albo krem z buraków z natką, halibut pieczony, kasza jęczmienna, surówka z selera, woda.

Reklama

Podwieczorek

Ryż z jabłkami i jogurtem, herbata albo 2 ciastka owsiane, spodek malin, kompot.

Kolacja

Risotto z dynią i parmezanem, kakao albo 2 kromki drożdżowego ciasta z prażonymi jabłkami, zielona herbata.


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy