Reklama

Bogactwo korzennych przypraw

​Trudno dziś wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez anyżu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej czy imbiru. Ich mocny aromat i korzenno-słodki smak wzbogaca świąteczne dania. Ale te aromatyczne przyprawy mają także dobroczynny wpływ na zdrowie.

Rozgrzewają, poprawiają samopoczucie, wspomagają trawienie, działają przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dania doprawione niewielką ilością korzennych przypraw można podawać dzieciom, seniorom oraz pacjentom na diecie lekkostrawnej.

Reklama
  •  Suszone pąki goździkowca korzennego słyną z właściwości znieczulających i odświeżających. Żucie lub ssanie ich to sposób na ból zęba i nieświeży oddech. Sprawdzą się też w czasie przeziębienia i grypy - przygotujesz z nich syrop na kaszel: do małego słoika miodu (ok. 125 ml) wrzuć 6 goździków, 2-3 plasterki pomarańczy ze skórką, wymieszaj. Pozostaw na noc, rano usuń goździki i owoce i jeszcze raz wymieszaj syrop. Zażywaj po łyżce dziennie. 

  • Gałka muszkatołowa jest źródłem przeciwutleniaczy, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Wspomaga też walkę z nowotworami. Jednak spożywana w bardzo dużych ilościach może być szkodliwa.

  • Codzienne spożywanie cynamonu może obniżać poziom złego cholesterolu, a także wpływać na regulację poziomu cukru we krwi. Podobnie jak anyż i imbir - cynamon usprawnia trawienie i poprawia apetyt. 

  • Nie wszyscy jednak mogą cieszyć się korzennym aromatem. Niektóre przyprawy, np. cynamon, anyż, kardamon czy imbir mogą wywoływać uczulenia. Cynamon spożywany w dużych ilościach oraz przez dłuższy czas może nawet szkodzić wątrobie. Nadmiar korzennych przypraw nie jest też wskazany dla kobiet w ciąży (może wywołać poronienia). 

  • Dla jakości korzennych przypraw ważne jest także ich odpowiednie przechowywanie. Światło, wysoka temperatura im nie służy.

1. Kardamon

ma właściwości moczopędne, obniża ciśnienie krwi. Zapobiega też agregacji płytek krwi i zakrzepom. 

2. Imbir

przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii i wzmaga apetyt, działa przeciwzapalnie, walczy z bakteriami i wirusami. Unikaj go w ciąży i podczas karmienia, przy refluksie i wrzodach. 

3. Szafran

jest znanym od starożytności antydepresantem. Podwyższa poziom serotoniny i dopaminy. To zaś poprawia nastrój i pomaga w utrzymaniu równowagi emocjonalnej. Łagodzi niektóre objawy napięcia przedmiesiączkowego, działa przeciwbakteryjnie, a nawet przeciwnowotworowo. 

4. Anyż

gwiazdkowy, czyli badian, pomaga złagodzić skutki przejedzenia. Pobudza bowiem wydzielanie soków żołądkowych, działa rozkurczowo i wiatropędnie, likwiduje wzdęcia, gazy, łagodzi niestrawność. 

5. Cynamon

może obniżać poziom złego cholesterolu, przyspiesza metabolizm, wspomaga odchudzanie. Dzięki właściwościom antybakteryjnym działa też przeciwtrądzikowo. 

6. Goździki

odświeżą oddech i rozgrzeją - przyprawiaj nimi kompoty i grzańce. Pasują do dań z dziczyzny, wieprzowiny, baraniny oraz śledzi.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy