Reklama

Antyoksydanty w twoim menu

Pomagają zachować zdrowie i młody wygląd oraz dobre samopoczucie. Im więcej ich jesz, tym lepiej się czujesz.

To związki chemiczne, które występują m.in. w warzywach, owocach, kaszach, orzechach, herbacie i kawie. Ich zdaniem jest likwidacja wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się organizmu.

Co robią?

Chronią przed chorobami. Pomagają m.in. zlikwidować stan zapalny, wzmacniają system odpornościowy i sprawiają, że nie łapie cię tak często przeziębienie. Dodają siły  i energii. Dzięki nim twoja skóra ładnie wygląda, a włosy są mocne i błyszczące.

Lista antyoksydantów.  Są to witaminy: A (w tym beta-karoten), C i E oraz selen, cynk, polifenole, kurkumina, resweratrol, astaksantyna i likopen.  

Reklama

Gdzie one są?

Selen:  orzechy brazylijskie, cebula  i czosnek, grzyby. 

Cynk:  produkty zbożowe, wątróbka.

Witamina A:  masło, żółtka jaj, ciemnozielone oraz żółte warzywa.

Beta-karoten: morela, natka pietruszki, marchewka.

Witamina C: czerwona papryka, porzeczki.

Witamina E: oleje roślinne, orzechy, migdały, ryby.

Resweratrol - czerwone wino i czarna porzeczka.

Kurkumina: kurkuma.

Polifenole - czerwone wino i wszystkie rodzaje herbaty.

Astaksantyna - algi morskie (Haematococcus Pluvialis).

Jak stosować?

 Dawkowanie. Należy zjeść codziennie minimum 500 g warzyw z antyoksydantami (surowych i gotowanych). Można też sięgnąć po suplementy z antyoksydantami. Aby kuracja była skuteczna, musi trwać 3-4 miesiące.

Pij kawę

Jeszcze kilka lat temu uważano, że szkodzi zdrowiu. Ostatnie badania jednak ujawniły, że "mała czarna"  jest pełna zdrowia. Zawiera bowiem antoksydanty o nazwie polifenole.


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy