ZDROWIE | Środa, 10 marca 2021 (10:06)
Udar mózgu jest wynikiem zatrzymania dopływu krwi i doprowadza do obumarcia części narządu. Po ataku pacjenci zazwyczaj długo dochodzą do pełni zdrowia. Warto więc dbać o zdrowie, nie unikać aktywności fizycznej i jeść produkty, które zmniejszą ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
1 / 8
Istnieją dwa rodzaje udarów mózgu: niedokrwienny i krwotoczny. Pierwszy z nich przytrafia się znacznie częściej, bo aż cztery razy na pięć przypadków. Gdy do niego dochodzi tętnica pompująca do jednej z części mózgu krew, staje się niedrożna. Udar krwotoczny powstaje na skutek pęknięcia tętnicy mózgowej. Rozlewająca się krew doprowadza do zniszczenia tkanki nerwowej i wzrostu ciśnienia wewnątrz czaszki. Aby nie dopuścić do tak poważnych szkód w organizmie, należy zastosować metody prewencyjne. Jedną z nich jest odpowiednia dieta. Włączcie do niej pokarmy, które zminimalizują wystąpienie zakrzepów czy zatorów tętniczych oraz poprawią elastyczność naczyń krwionośnych.
Źródło: 123RF/PICSEL