ZDROWIE | Niedziela, 8 listopada 2020 (07:00)
Nigdy nie odmawiacie sobie świeżej ryby podczas wizyty nad Bałtykiem? A może raz na jakiś czas zjadacie kupionego w supermarkecie łososia? Spożywanie nieodpowiednio przyrządzonej ryby może skutkować zarażeniem się groźnymi pasożytami, które wywołają spustoszenie w organizmie.
1 / 8
Nicienie Nicienie są jednymi z groźniejszych dla człowieka pasożytów, które mogą dostać się do organizmu po zjedzeniu chorej ryby. Larwy nicieni bytują najczęściej w przewodzie pokarmowym zwierzęcia. Ta część ryby jest usuwana podczas patroszenia. Są jednak rodzaje nicieni, które preferują takie części ciała jak wątroba czy mięśnie. Wówczas te niebezpieczne dla zdrowia szkodniki znajdą się w filetach kupowanych przez nas w supermarkecie ryb. W jakich rybach najczęściej lęgną się larwy? Nicienie występują w słonych wodach mórz i oceanów na całym świecie. Do ich najczęstszych żywicieli należą dorsze, makrele, śledzie, tuńczyki oraz sardynki. Co ciekawe, foki zamykają cykl życia nicieni. Dlatego wzrost liczebności populacji foki szarej w rejonie Bałtyku przyczynił się bezpośrednio do znacznie częstszych infekcji polskiego dorsza.
Źródło: 123RF/PICSEL