ZDROWIE | Czwartek, 12 marca 2020 (13:44)
Domowe syropy łagodzą kaszel i ból gardła, chrypkę, walczą też z wirusami i bakteriami. Również te domowe mogą mieć właściwości mukolityczne (rozrzedzające zalegającą wydzielinę), ułatwiając odkrztuszanie.
1 / 4
Przygotujesz je z tego, co masz w kuchni. Ich skuteczność dorównuje specyfikom kupowanym, a są od nich znacznie tańsze i pozbawione sztucznych barwników i konserwantów. Ale trzeba je przechowywać w chłodzie i tylko kilkanaście dni. Wzmacniający syrop przygotujesz z mniszka lekarskiego, soku z cytryny i cukru. Trzy łyżki suszonych kwiatów mniszka zalej dwiema szklankami wody, dodaj dwie cytryny pokrojone na ćwiartki. Gotuj na wolnym ogniu 20-30 min. Po ostygnięciu przecedź, dodaj dwie szklanki cukru, gotuj na wolnym ogniu mieszając. Syrop stosuj na wzmocnienie kilka razy dziennie w trakcie i po infekcji.
Źródło: 123RF/PICSEL