ZDROWIE | Piątek, 6 marca 2020 (12:43)
U zdrowych osób insulina transportuje glukozę do komórek, po czym jej poziom we krwi spada. Przy insulinooporności po posiłku insulina zabiera glukozę i wędruje z nią do komórek. "Puka" do nich, próbując oddać im glukozę, ale komórki nie odpowiadają. Jedynie te tłuszczowe przyjmują glukozę, przekształcając ją w tłuszcz, który potem odkłada się. Dlatego insulinooporności towarzyszy przybieranie na wadze.
1 / 6
By nad tym zapanować, czasem konieczne są leki stabilizujące poziom glukozy we krwi. Bardzo ważna jest także aktywność fizyczna, bo uwrażliwia komórki na działanie insuliny. Podstawą leczenia insulinooporności jest dieta, a najlepszym lekiem na kłopoty z cukrem jest regularne spożywanie pięciu niezbyt dużych posiłków dziennie. Pomaga to utrzymać w ryzach poziom glukozy, a tym samym poziom insuliny we krwi. Podstawą zdrowego menu są w tym przypadku produkty o niskim indeksie glikemicznym (nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy i insuliny). Są to m.in. warzywa: surowe i strączkowe, także owoce: borówki, truskawki, grejpfruty, jabłka, a także dziki ryż oraz czerstwe pieczywo pełnoziarniste.
Źródło: 123RF/PICSEL