ZDROWIE | Piątek, 7 lutego 2020 (13:55)
Nadmiar cholesterolu szkodzi nie tylko układowi krwionośnemu – związek ten stanowi główny składnik kamieni żółciowych. Podstawowe znaczenie dla stężenia cholesterolu (zwłaszcza frakcji LDL) ma zawartość w diecie kwasów tłuszczowych
1 / 6
Warzywa i owoce Zarówno świeże, jak i mrożone chronią tętnice przed złogami w naczyniach krwionośnych. Dodawaj je do każdego posiłku, jedz na przekąskę, na deser. Warzywa strączkowe są doskonałym źródłem błonnika, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Zielonolistne, jak np. sałata, szpinak, jarmuż czy kapusta, mają mnóstwo witamin i mikroelementów, chroniących przed rozwojem miażdżycy. Zaś owoce, dzięki dużej zawartości antyoksydantów, hamują utlenianie złego cholesterolu.
Źródło: 123RF/PICSEL